Türk Hava Kurumu (THK) Başkan Adayı Kürşat Atılgan, pazar günü THK’nın gerçek sahibi olan şube başkanlarının önemli bir karar vereceğini belirterek, “Bir kaza sonucu veya bir soruşturma sonucu kaptansız kalan uçağı emniyetle meydana indirebilecek yeni bir kaptana yeni bir yönetime kavuşacaktır. İnanıyorum ki şube başkanlarımız bu konuda aklıselim karar verecekler ve bu zor hava şartlarında uçan uçağı emniyetle indirebilecek bir kaptan pilotu kurumun başına geçireceklerdir” dedi.

Türk Hava Kurumu’nda yolsuzluk ve bazı ihalelerde yapılan usulsüzlük iddialarıyla Genel Başkan Osman Yıldırım ile çok sayıda kişinin tutuklanmasının ardından THK’da Olağanüstü Genel Kurula gidilmesi kararlaştırıldı. Olağanüstü Genel Kurul yaklaşırken Genel başkanlığa aday olan TBMM 23. Dönem MHP Adana Milletvekili ve Emekli General Kürşat Atılgan planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“TÜRK MİLLETİNİ HAVACILIK AŞKIYLA DONATAN, TÜRK MİLLETİNİN GENÇLERİNE HAVACILIK AŞKINI AŞILAYAN ÖNEMLİ BİR KURUM”

Türk Hava Kurumu’nun 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu anlatan Atılgan, “Kuruluşunda Türkiye’nin her tarafını temsil eden 27 mebusun olduğu, o zaman ki Diyanet İşleri Başkanımız ve Genel Kurmay Başkanlığı, müsteşar, müsteşar yardımcısı tüccarlardan oluşan 35 kişilik bir mütevelli heyetinin olduğu ve aslında Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın imzası olan Bakanlar Kuruluyla kurulmuş ve onun verdiği direktif olan “İstikbal göklerdedir” hedefi doğrultusunda Türk milletinin önüne kurumsal bir yapı olarak konulmuş ve bu doğrultuda Türk milletini havacılık aşkıyla donatan, Türk milletinin gençlerine havacılık aşkını aşılayan önemli bir kurum. 90 yıldır da milletimiz sahip çıkmış bu günlere gelen bir kurumdur. Yani devletimizin neredeyse yaşı kadar eski olan en köklü kurumlardan biridir. Dolayısıyla bu kurumun mutlaka bundan sonrada çok emin adımlarla ileriye doğru yürümesi gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“ŞÜPHELERİ BİRAN ÖNCE GİDERİLİP KURUMUN KALDIĞI YERDEN KUTSAL GÖREVİNE DEVAM ETMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Atılgan, Türk Hava Kurumu’nun şuanda içinde bulunduğu durumla ilgili şunları kaydetti:

“THK geldiği nokta itibariyle hep milletimizin yardımlarıyla ayakta duran, dini vecibeleri nedeniyle kurban derisi gibi, fitre, zekât gibi yardımlarıyla bugünlere ulaşmış milletin sahip çıktığı önemli bir kurumdur. Son yıllarda bir takım ticari faaliyetlere atılmıştır. Devletimizin hasta taşıma, ambulans hizmetlerini Sağlık Bakanlığından almıştır. Orman Bakanlığının orman yangınlarına karşı havada mücadeleyle ilgili ihalesini almıştır. VIP uçuşlarla ilgili bir takım ticari uçuşlar almıştır. Çok önemli bir uçuş okulu vardır. En önemlisi üniversitesini kurmuştur son yıllarda. Büyük atılım içinde olan bir kurumdur ama bu atılımları yaparken son zamanlardaki bir takım soruşturmalarla gündeme gelmiş ve halkın imajında, halkın vicdanında bir takım şüpheler oluşmaya başlamıştır. İşte o şüpheleri biran önce giderilip kurumun kaldığı yerden kutsal görevine devam etmesi çok önemlidir. Bu noktada yönetim kurulunun aldığı kararla Pazar günü THK’nın gerçek sahibi olan şube başkanları, Türkiye’nin her tarafında örgütlü olan THK’nın şube başkanları önemli bir karar verecekler. Şuanda bir kaza sonucu veya bir soruşturma sonucu kaptansız kalan uçağı emniyetle meydana indirebilecek yeni bir kaptana yeni bir yönetime kavuşacaktır. İnanıyorum ki şube başkanlarımız bu konuda aklı selim karar verecekler ve bu zor hava şartlarında uçan uçağı emniyetle indirebilecek bir kaptan pilotu kurumun başına geçireceklerdir. Çünkü milli iradeyi temsil eden şube başkanlarıdır. Milli irade mutlaka doğru karar verir. Onların vereceği karar Pazar günü tecelli edecektir. Hep birlikte izleyeceğiz, göreceğiz.”

“ÖNCELİKLE YÖNETİM ŞEFFAF VE DENETLENEBİLİR OLACAK ŞEKİLDE BİR YÖNETİM SERGİLENEBİLİR”

THK ile ilgili planlarını anlatan Atılgan, “Öncelikle yönetim şeffaf ve denetlenebilir olacak şekilde bir yönetim sergilenebilir. Yani THK, sahibi olan millet ve şube başkanları neler dönüyor yönetilirken, kim ne yapıyor onu açıklıkla takip edebilecek bir sistem oluşturulacak. Ondan sonra kurumun şuanda yaptığı hizmetlerin çok daha geliştirilmesi için bir takım yeni projeler geliştirilecek. En önemlisi kurumun içinde bulunduğu şuan ki mali zorlukları giderebilecek bir mali zorluğu döndürülebilir bir yapılandırmaya gidilecek. Ondan sonra gelirleri artırıcı faaliyetlere devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“BİZ EKİP OLARAK KURUMUN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK”

Yönetimin mutlaka daha profesyonel şekilde yönetilmesinin esas olduğunu ifade eden Atılgan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Uçuş okulunun Avrupa pazarına hitap edecek şekilde yapılması önemlidir. Yangın ve ambulans hizmetlerinin daha da yaygınlaştırılması, ambulans hizmetlerinin helikopterlerle yapılan Sağlık Bakanlığı ambulans hizmetlerinin 24 saate yaygınlaştırılması önemlidir. Yangının yazın buralarda, kışın Güney Kutbunda diğer yerlerde de ihaleler alacak şekilde yeniden organize edilmesi gerekir. Üniversite içinde mutlaka bir hastane, tıp fakültesi ve bu hastanenin hava tababeti olacak şekilde bir yapılandırmaya gitmesi gerekir. Yeni kolejlerimizin ve yüksek okullarımızın değişik şehirlerde ve ilçelerde açılması için mutlaka bir fizibilite çalışması ve araştırmalar olacaktır. Tüm bunları yaparken masrafların belli oranda kısılması, gelir getirici faaliyetlerin artırılması esas olacaktır. Kurumun içinde bulunduğu şuandaki mali zorlukları yenmek gerekir. Biz ekip olarak kurumun röntgenini çektik. Bütün kılcal damarlarına kadar nerde ne var hepsini biliyoruz. Pazar günü eğer delege, kurumun sahibi olan şube başkanı arkadaşlarımız bizi takdir buyururlarsa emin olun ki hemen 29 sabahından itibaren faaliyetlerimizi icraata koyacak planlarımız hazırdır.”