Bakanlık, yürürlüğe giren kanun hakkında ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının 08.00-22.00 saatleri arasında ayda 15 dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla yayınlar yapmak zorunda olduklarını duyurdu.

Bakanlık tarafından yayınlanan basın duyurusunda; “28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi” başlıklı 59.Maddesinin 2. Fıkrasında ise; “Ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları 08.00-22.00 saatleri arasında, ayda on beş dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla yayınlar yapmak zorundadır. Yapılan yayınların tarih, saat, süre ve içerik bilgileri liste hâlinde her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna bildirilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık on beş dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu süreler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenir ve sonuçları Bakanlığa bildirilir.” şeklinde düzenleme yapılmış ve bu maddeye aykırı hareket eden radyo ve televizyonlar hakkında aynı Kanunun 77.Maddesinin 11. Fıkrası uyarınca 10.000.TL idari para cezası öngörülmüştür.

Bu bağlamda; "Ayıplı Mal ve Hizmetler", "Aldatıcı Reklamlar", "Paket Turlar" ve "Çocuklar İçin Ayıplı Mal ve Hizmetler" hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) “Strengthening Consumer Protection” (Tüketicinin Korunmasının Güçlendirilmesi) kapsamında hazırlanan 4 (dört) adet spot filme yukarıdaki mevzuat çerçevesinde ilinizde bulunan yerel televizyon ve radyo kanallarında yayınlanmak üzere "www.rtuk.gov.tr" internet adresinde yer alan "Spot Filmler-Zorunlu Yayınlar" bölümünde "6502 Sayılı Kanın Kapsamında Yayınlanacak Zorunlu Yayınlar" başlığı altında bulunan linklerden, yerel radyo kanallarında yayınlanabilmesi için ise filmlerin ses dosyalarına aşağıda verilen linkten ulaşılabilmektedir” ifadelerine yer verildi.

SESLERİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ!