Zonguldak Belediyesi Toplu Taşımacılık İhalesi’nin iptal edilmesinin ardından Özel Halk Otobüsleri Firması Sahibi Akın Kavi, Cumhuriyet Savcılığı’na ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialara yanıt veren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise "Yasaların emrettiği hükümleri uygularım" dedi.

Zonguldak Belediye Başkanlığı tarafından kent içi toplu taşımacılık faaliyetine ilişkin hat kiraya verme ihalesi 2886 Sayılı Yasa kapsamında Zonguldak Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Ön yeterlilik için ihale komisyonunca belgeler istenerek inceleme yapıldı. Ancak ihaleye katılan firmalardan ikisinin hissedarı ve yetkilisinin aynı kişi olduğu iddiasıyla mevcut halk otobüsleri firması sahibi Akın Kavi, komisyon yetkililerine hatırlatmada bulundu.

Kanun gereği böyle bir durumun söz konusu olamayacağını bildiren Kavi, belediye tarafından kendisine, ihalenin İta Amiri tarafından görülen lüzum üzerine iptal edildiğine dair mail geldiğini söyledi.

“GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ”

Halk Otobüsü Firması Sahibi Akın Kavi, 2886 sayılı yasaya göre ancak gerekçe gösterilerek ihalenin iptal edilebileceğini savunarak, “Tarafımızca bu husus tespit edilince, İhale Komisyonuna 19.12.2014 Cuma günü sözlü olarak bildirilmiş, işlem yapmamaları üzerine Zonguldak Belediye Başkanlığı’na 23.12.2014 tarihinde saat 09.30’da yazılı müracaat edilmiştir. Bu durum üzerine davalı idare tarafından tarafımıza 23.12.2014 tarihinde saat 10.36’da mail yoluyla ihalenin, “İta Amirinin Gördüğü Lüzum Üzerine” gibi temeli olmayan bir gerekçe gösterilerek iptal edilmiştir. Görülen lüzum nedir, bu açıklanmalıdır. Bu husus da 2886 Sayılı yasa ancak gerekçe gösterilerek iptal edilebileceği açıklanmıştır. Kanaatimizce iptal sebebi, bu iki firmanın ihaleye girememesi ve bu kapsamda kayırılmaları nedeniyledir. Burada yapılması gereken ihaleyi iptal etmek değil, bu iki firmayı yasaklayıp, ön yeterliliklerini iptal ederek, diğer kalan firmalarla ihaleyi yapmak olması gerekirdi. Ancak İta Amiri olan Zonguldak Belediye Başkanınca keyfi olarak ve yetersiz gerekçe ile iptal yoluna gidilerek kalan firmalar cezalandırılmıştır” dedi.

İhalenin iptal edilmesindeki amacın adrese teslim ihale yapılmak istendiği gerekçesiyle olduğunu öne süren Kavi, bu hususun takipçisi olacaklarını söyledi.

“YASALARA UYMAYAN BELEDİYE BAŞKANI VAR”

Suçluların ortaya çıkartılması için gerekli mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Akın Kavi, “Suçlu olan varsa bu suçluların ortaya çıkartılması için gerekli mücadeleyi vereceğiz. Ön yeterlilik ihalesinde bunu atlamış olsa dahi ben bunu sözlü olarak söylüyorum, yazılı olarak da ifade ediyorum. Adrese teslim ihaledir. Zonguldak Belediyesi bir CHP belediyesidir. Bu konuyu ben CHP Genel Merkezine de ileteceğim. Böyle bir adaletsizlik, hukuksuzluk olabilir. Burada belediye başkanı kendi neyini kullanarak iptal ediyor. Yasalara uymayan bir belediye başkanı var” diye konuştu.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise iddialara karşılık vererek, "Ben yasaların emrettiği hükümleri uygularım. Birilerine rant sağlamak değildir bizim işimiz. Asla böyle bir şey yoktur. Yetkili arkadaşlarımız ile görüştük. Zaten 15 gün sonra yeniden bir ihale yapılacak" dedi.