YOZGAT (AA) - Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, kadın ve erkeklerin, karar alma mekanizmalarına, süreçlerine ve iş dünyasına eşit katılımlarının, demokrasinin temel ilkeleri arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye İnsan Hakları Kurumunca hayata geçirilen ve AB tarafından desteklenen "İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP)" kapsamında, Yozgat'ta bir otelde İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İstihdam Paneli düzenlendi.

Prof. Dr. Karacabey, yaptığı konuşmada, insan haklarının, tarihin her döneminde öncelikli meseleler arasında bulunduğunu söyledi.

Bu hakkı ihlal edenin, yine insanın kendisi olduğunu vurgulayan Karacabey, "İnsan hakları ihlalinin temel nedeni, bunu tetikleyen, bunu ortaya çıkaran şey, birey ya da toplumların kendi gücüne dayanarak başkasının haklarını gasbetme arzusudur" dedi.

Karacabey, kadın ve erkeklerin, karar alma mekanizmalarına, süreçlerine ve iş dünyasına eşit katılımlarının, demokrasinin temel ilkeleri arasında yer aldığını vurguladı.

- "Projenin ana amacı, insan hakları konusunda farkındalık yaratmak"

İNKAP Tanıtım ve Kampanya Uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya da geçen sene eylül ayında başlayan 2 yıl süreli projeye ilişkin bilgi verdi.

Projeyle insan hakları konusunda farkındalık yaratmanın amaçlandığını dile getiren Yarıkkaya, "Projenin temel amaçları arasında, insan hakkı kurullarının desteklenmesini, insan hakları başvuru süreçlerinin uluslararası standartlarda geliştirilmesini sağlamak yer alıyor" diye konuştu.

Bu konuda Türkiye çapında faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Yarıkkaya, şunları kaydetti:

"İnsan hakları eğitimleri, çocuklara yönelik animasyonlar, uzun metraj filmler, bu faaliyetler arasında bulunuyor. Bu panelde de özellikle insan hakları bağlamında kadın haklarının değerlendirilmesi, kadına yönelik şiddet konuları ele alınacak. Özellikle son dönemde Yozgat'ta bu konudaki veriler incelenecek. Yozgat'a özel vakalar nelerdir, bunlar kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca proje tanıtılacak."

Panelde, "Kadının İnsan Hakları ve Cinsiyet Eşitliği", "Türkiye Kadın ve Sağlık Hakkı", "Kadının Hakkını Kadınlar Koruyacak", "Kadın Haklarına İlişkin Hukuksal Düzenlemeler" konulu sunumlar yapıldı.

İNKAP kapsamında, insan hakları kurullarının çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, öğrenci, eğitimci, din görevlisi ve kanaat önderlerine yönelik etkinlikler düzenleniyor.