KONYA (AA) - Konya'nın Hadim ilçesinde kadın çiftçiler, Toros Dağları'nda sıcak havaya rağmen uzun uğraşlar sonucu orakla biçtikleri otları düvenle sürüp, hayvanların kışlık samanını hazırlamaya çalışıyor.

Torosların eteklerindeki ilçenin Dedemli Mahallesi'ndeki kadınlar, hayvanlarına kışlık yiyecek temini için yoğun çalışıyor.

Ramazanın sıcak yaz günlerine denk gelmesiyle işleri biraz daha zorlaşan çiftçi kadınlar, geleneksel yöntemler kullanarak orakla biçtikleri otları, düvenle sürüp saman haline getiriyor.

İlçede yıllarca çiftçilik yapan Esme Akçırahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otların, zamanında sürülmemesi durumunda yağışlar nedeniyle ıslanıp çürüdüğünü belirtti.

Aşırı sıcaklara rağmen hayvanlarına kışlık yiyecek depolamak için otları işleyerek saman haline getirmeleri gerektiğini ifade eden Akçırahan, zorluklarla çıktıkları Toroslar'dan oraklarla ot topladıklarını anlattı.

Yem, arpa ve saman fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren Akçırahan, şöyle devam etti:

"Eşeğimiz ve ineğimizin kışlık saman ihtiyacını karşılamak için mecburen ot işliyoruz. İşlediğimiz otları damlarda kurutup, atalarımızdan kalma düvenlerle sürüyor ve saman haline getiriyoruz. Otun işlenmesi, kurutulması kadar, düvenle sürülmesi de çok zahmetli. İmkanı olanlar, işledikleri otu patoza attırıp, düvenle uğraşmıyor. Bu yıl yağışın bol olmasından dolayı otlarımız sarardı ama buna da şükür."

Artık eskisi kadar bu işle uğraşan kalmadığını belirten Akçırahan, "Şimdi her şey kolaylaştı. Konya Ovası'ndan buğday samanı geliyor, ahıra döküyorlar. Birkaç çeşit yem ve küspeyle karıştırıp hayvanlara yediriyorlar. Bizler eskiden olduğu gibi Toros Dağları'ndan ot işliyor, kurutuyor ve düvenle sürüp saman yapıyoruz. Hayvanlarımıza, bu samanı daha çok sevdikleri ve besleyici olduğu için yem verme ihtiyacı duymuyoruz" ifadelerini kullandı.