EDİRNE (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnşallah önümüzdeki hafta veya 2 hafta içinde sosyal hayatla ve kadınlarımızın aile hayatıyla ilgili çok daha kapsamlı bir paket açıklayacağız. Çalışmaları tamamlamak üzereyiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Kadın Kolları'nın düzenlediği "Trakya Kadın Buluşması" programında yaptığı konuşmada, 3 yaşında öksüz kaldığında bütün sorumluluğu kendisini büyüten annesinin ve babaannesinin üstlendiğini anlattı.

İyi bir ev hanımı olmakla iyi bir meslek sahibi olmak arasında çelişki bulunmadığını dile getiren Davutoğlu, "İyi bir meslek sahibiysem evi ihmal etmeliyim" ve "İyi bir ev hanımıysam mesleki ya da siyasi faaliyetten kopuk olmalıyım" gibi kanaatlerin doğru olmadığını vurguladı.

Davutoğlu, "Bunları yapabilecek güç ve kudret kadınlarımızda var. Erkekler için o kadar kararlı konuşamam ama kadınlarda aynı anda 3-4-5 şey yapabilme kabiliyeti var. Allah bu kabiliyetten biraz da erkekleri nasiplendirsin" diye konuştu.

Siyasi, ekonomik alanda, girişimci, öğretim üyesi, öğretmen, siyasi alanda herhangi bir eşitsizliğin bulunduğu kanaatine sahip olmadığını ifade eden Davutoğlu, kadınlara, "Bu alanda en başarılı örnekleri oluşturabilirsiniz" diye seslendi.

Davutoğlu, "Cumhuriyet aşkıyla dolu" bir öğretmen olarak tanımladığı, ilkokul öğretmeni Müzeyyen Kızanlıklı'nın Edirneli olduğunu, öğretmeninin izini hiç kaybetmediğini ve her bayram ziyaret ettiğini hatırlatarak, öğretmeninin 94 yaşında vefat etmeden önce masasının başında "Eğer başıma bir şey gelirse oğlum Ahmet'i arayın" diye bir yazı olduğunu söyledi.

Kızanlıklı vefat ettiğinde başında o yazıyı görenlerin kendisini aradığını dile getiren Davutoğlu, "Bu 45 sene süren bir vefadır. İlk vefamı Edirneli bir öğretmenden aldım. Çalışmayı, güzel el yazısıyla ilkokul 5'te hatıra defterime bana bıraktığı notu da büyük bir hazine gibi saklarım. Allah rahmet eylesin, Müzeyyen Hoca'nın zihnimizde bu kadar yer eden öğretmenliği, onun iyi bir hanım olmasının alternatifi değildi. Hepimiz bunu başarabiliriz, bunu yapabiliriz. Yeter ki kendi gücümüzün farkında olalım, yeter ki kategorileştirmeyelim" diye konuştu.

"Şu hayat tarzı", "bu hayat tarzı" diyerek, yaşam farklılıklarının son zamanlarda bir tabu haline getirildiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Allah aşkına şu salon içinde her yaklaşımdan hanımlarımız bir arada. Bunlar arasında bir fark var mı? Niye geleneğimizle çağdaş yaşam arasında bir farklılık oluşturup, 'çağdaş yaşamı savunmak için geleneğin gücünden feragat edelim' diyelim? Veya tersine 'Muhafazakar geleneği korumak için çağdaş imkanlardan yararlanmamak lazım' diye düşünelim? Bunların hepsi bizim hayatımızın parçası.

Burada bir efsane üretiliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda ne şeyler ürettiler, işte 'Şöyle giyinenlere böyle davranılacak' falan. Yıllarca bu efsaneleri ürettiler. Herhangi bir müdahale oldu mu? Olmadı. Aynı şekilde AK Parti iktidara geldiğinde bunu yaptılar. Özellikle Trakya'da, İzmir'de ve belli bölgelerde bunu istismar ettiler. Hiçbir vatandaşımızın kıyafet, hayat tercihi bizim için bir engel, bir bariyer değildir. Hepsine saygı duymak bizim için asli ve siyasi devlet görevidir. Herhangi bir vatandaşımızın tutumu, inancı, anlayışı, tercihleri dolayısıyla kırılırsa, ona herhangi bir kötü muamele olursa, bu kötü muameleyi yapanların en büyük hasmı biziz. Hiçbir şekilde buna izin vermeyiz. Zaten AK Parti'nin siyasi farkı da burada."

- "Elinizi taşın altına koymanızı istiyoruz"

Davutoğlu, AK Parti iktidarları döneminde iş hayatında ve istihdamda kadınların daha fazla hak sahibi olması için her türlü kolaylık gösterildiğini, kadın girişimcileri teşvik etmek için özel destek verildiğini, kadın girişimcilere verilecek desteklerde pozitif ayrımcılığın hakim kılındığını, kadınların sağlık ve sosyal güvenlik haklarına dönük adımlar atıldığını kaydetti.

Ev hizmetlerinde çalışan kadınları sigortaladıklarını belirten Davutoğlu, "Bunlar açıkça istismar ediliyordu. Şimdi hepsi sigortalandı. El sanatlarında çalışan kadınlara isteğe bağlı sigorta primi ödeme hakkı tanındı" dedi.

Davutoğlu, yeni anne olacak kadınların doğum sonrası izin sürelerinin 16 haftaya çıkarıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Hem anneliğin teşvik edilmesi hem kadınların sosyal hayattan kopmalarının önüne geçilmesi lazım. Onun için 2008'de yaptığımız düzenlemeyle kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışamadıkları süre boyunca borçlanmalarına imkan verdik. Kadın ve genç istihdamını artırmak amacıyla bu kesimin sigorta primlerini 5 yıl boyunca kademeli olarak devlet tarafından ödenmesinin yolunu açtık. Yani eğer kadınlarımız çalışmak ve anne olmak tercihinde bulunuyorlarsa, bunun için her türlü kolaylığı yaptık.

Çalışan kadının anne olmasında feragat etmesini, anne olan kadının da çalışmaktan feragat etmesini istemiyoruz. İkisini bir arada yapabilmek için her türlü çabayı gösterdik. Doğumlarda hastanelere gitmeleri ve kontrollerde bulunmaları için kadınlara özel maddi yardımlara başladık. Engelli bir çocuğu varsa, annelerin tatil yapabilmesi için özel bakım hizmeti sağladık. Devlet tarafından bakım sağlanıyor."

Kadınların sosyal hayattan kopmalarını istemediklerini dile getiren Davutoğlu, "İnşallah önümüzdeki hafta veya 2 hafta içinde sosyal hayatla ve kadınlarımızın aile hayatıyla ilgili çok daha kapsamlı bir paket açıklayacağız. Çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Bunu da bütün kadınlarımıza, annelerimize hediye edeceğiz. Çok daha kapsamlı bir sosyal paket hazırlayacağız. İstiyoruz ki kadınlarımız bu sosyal hayatın ritminden kopmasınlar" diye konuştu.

Kadınlar olmadan toplumun huzuru, kalkınması, ülkeye barış ve çözüm gelmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, salondaki kadınlara şöyle seslendi:

"Sizin elinizi taşın altına koymanızı istiyoruz. Onun için Trakya'daki kadın kardeşlerimiz buna öncülük ederse, siz öne çıkarsanız, arkadakiler sizin arkanızdan gelir. Onun için hepinizi önümüze geçmeye, yan yana olmaya davet ediyoruz. Ne projeniz varsa, neyin kadınların sosyal hayattaki etkisini artıracağını düşünüyorsanız, bunları söylemekten hiç çekinmeyin."

- "Trakyalı kadınlarımızın çalışkanlığına ihtiyacımız var"

Başbakan Davutoğlu, kadınlardan uyuşturucuyla mücadele konusunda aktif rol almalarını isteyerek, "İster bonzai ister başka bir şey ne olursa olsun, hem kendi çocuklarımıza sahip çıkalım hem de başka çocukların uyuşturucuya karşı korunması için omuz omuza verelim. Kadınlarımız bu meseleye el atmazsa bu meselede kalıcı çözüm olmaz. Bütün bu hastalıkların en öncelikli ve en nihai şifası anne şefkati, aile şefkatidir. Dolayısıyla burada da sizden katkı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadınların ülkenin iç barışına sahip çıkmasını isteyen Davutoğlu, "Mesela Trakyalı kadınlarımız öncülük etseler ve güneydoğudaki kadınlarımızla buluşsalar, onları buraya davet etseler ve bir anlamda bu şefkati kademe kademe bütün ülkeye, mahalleye, sokağa, semte, kasabaya yaysak. Şehrimize sahip çıktığımız gibi ülkemize sahip çıkmalıyız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadınların siyasette daha fazla yer alması Meclis'te daha fazla temsil edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkının yıl dönümünde zikrettim. Meclis'teki oranımızı yüzde 20-25'lere çıkarmamız, daha fazla kadın bakan olması ve kadınların siyasi hayata ağırlığını koyması lazım. Bu salondaki gibi her tercihte kadınımızın omuz omuza vermesi, Cumhuriyet kadınları olarak, kendi iradesini kullanan özgür kadınlar olarak bu ülkenin geleceğine mührü vurması lazım.

Hem Cumhuriyet kadınlarının hepsinin hem kendi geleneğimizden gelen o derin kültürdeki hakkaniyet ve karşılıklı saygı esası bize yeni bir aile, yeni bir sosyal kültür bilincini getirecektir. Bunu yapacak olan AK Parti kadrolarıdır. Biz, her yerde kadınlarımızın, her kesimden kadınlarımızın daha fazla görünür olması için daha etkili bir sosyal, siyasi, ekonomik hayata katılmaları için mücadele vermeye devam edeceğiz. Trakyalı kadınlarımızın çalışkanlığına ihtiyacımız var, onların öncülüğüne ihtiyacımız var. İnşallah siz öne çıktığınızda tüm bu sorunların çözümü çok daha kolay olacaktır."

(Bitti)