Türkiye genelinde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde korsan taşımacılığın önüne geçmek için 2012 yılında çıkarılan kanunun amacının dışında uygulandığı belirtildi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan İstanbul Bahçeli Evler Şoförler Esnaf Odası Başkanı ve TŞOF Başkan Vekili Halit Yılmaz, “Yasa korsan taşımacılık yapanlara değil, gerçek usulde çalışan, vergisini, harcını zamanında ödeyen gerçek esnafa uygulanıyor. 28312 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile korsan taşımacılığa alınmak istenen önlem gerçek esnafa hiçbir yarar getirmedi. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren korsan araçlardan çok ticari araçlar 60 gün süreyle trafikten men ediliyor. Korsan kanunu olarak çıkarılan yasa uygulamada gerçek manada taşımacılık yapan esnafı memnun etmedi. Korsan taşımacılığı önlemek için çıkarılan bu yasa İstanbul da taksici ve minibüsçü esnafını uygulamadan kaynaklanan hatalar nedeniyle büyük ölçüde mağdur etmiştir. Korsan yasasının resmi gazete de yayınlanmasından itibaren İstanbul da en çok trafikten men edilen araçlar ticari taksi ve minibüslerimiz olmuştur. Oysaki 31.05.2012 tarihinde kabul edilen 6321 sayılı kanunla eklenen üçüncü fıkra ile korsan olarak tabir edilen şehir içinde ticari amaçlı kayıt dışı yolcu taşımacılığının engellenerek, hem taşımacılık hizmetlerinin düzene sokulması hem de kurallara bağlı olarak yolcu taşımacılığı yapan esnafın haklarının korunmasının amaçlandığı bir gerçektir” ifadesini kullandı.

“SEVİNCİMİZİ YAŞAYAMADIK”

Taksici ve minibüsçü esnafının korsan yasası çıktığında büyük bir sevinç yaşadığının altını da çizen Halit Yılmaz, şunları dedi:

“Fakat uygulamaya bakıldığında yasada ilgili belediyeden izin almaksızın ibaresinden dolayı belediye ruhsatının süresi bir gün veya birkaç gün geçtiğinde korsan muamelesi görüyoruz. Bu muamele sonrasında 60 gün süreyle araçlarımız trafikten men edilirken araç sahibine 2 bin 181 lira, trafik uygulamasında araç şoför tarafından kullanılıyorsa 2 bin 181 lira da ona yazılır. Yani toplamda 4 bin 362 lira ceza yazılmış oluyor. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Bu kanun TBMM de bu şekilde uygulansın diye çıkarılmadı. Devlet esnafını bu şekilde cezalandırmaz. Kanun farklı yorumlanmaktadır. Fakat bizler bunu İstanbul da yetkililere bir türlü anlatamamaktayız. Taksici ve minibüsçü esnafına yazık değil mi? Yanlış yorumlamayla bir ticari aracımız 60 gün süreyle trafikten men ediliyor bu men edilmenin maliyeti de esnafa en az 20 bin lira zarar vermektedir. Zaten İstanbul da çalışmakta olan ticari taksilerimiz ve minibüslerimiz 86/10553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre alınan ticari plaka ile araç doğrudan Trafik Tescil Şube Müdürlüğü nezdinde ticari araç olarak tescillenmektedir. Bu sebeple ilgili belediyeden izin almak suretiyle ibaresi tahditli plakalar için değildir, filo taşımacılık vs. gibi çalışma yapan araçlar içindir. Esnafımızı mağdur eden bu uygulamanın düzeltilmesi için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanımız Efkan Ala’ya kadar giderek esnafımızın yaşadığı bu sorunun çözümünü isteyeceğiz. Bizler çok iyi biliyoruz ki bu Korsan Yasası gerçek anlamda ticari amaçla çalışma yapanlar için değil esnafın hakkının korunması için çıkartılmıştır.”