SİVAS (AA) - Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi AŞ'de (TÜDEMSAŞ) "Boji" ve "RGNS" tipi yük vagonlarının seri üretimine başlandığı bildirildi. 

TÜDEMSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, Avrupa’nın en hafif darasına sahip RGNS tipi konteyner taşıma vagonunun ve bojilerinin seri üretimine başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, Sivas'ı yük vagonu üretim merkezi yapma hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Avrupa Birliği ve çeşitli uluslararası kuruluşların istediği teknik kriterleri sağlamaya dönük olarak TÜDEMSAŞ'ta yaklaşık 3 yıl önce başlatılan TSI (Karşılıklı  İşletilebilirlik  Teknik Şartnameleri) sertifikasyon sürecinin RGNS tipi konteyner taşıma vagonu için tamamlandığını ve seri üretime geçildiğini ifade eden Koçarslan, şunları kaydetti:

"Seri üretimine başlanan RGNS vagonu tamamen farklı ve yenilikçi bir tasarım olup, 20,5 tonluk darası ile Avrupa'daki en hafif yük taşıma vagonudur. 80 farklı yükleme senaryosu ve bojiye entegre fren sistemi ile yeni nesil bir üründür. Yük vagonlarının üretiminde bir zorunluluk haline gelen TSI sertifikasyon süreci sadece üretilen ürünle ilgili olmayıp, üretiminde kullanılan malzemelerin tedarikinden depolanmasına, üretimdeki iş akışlarından malzeme hareketlerinin izlenebilirliğine, çalışanların teknik donanımlarından eğitimlerine kadar birçok alanla ilgilidir. Bu durumun farkında olarak son 3 yılda fabrika sahalarımız, üretim hatlarımız, kalite kontrol laboratuvarlarımız modernize edilmiş, artacak üretimimize paralel olarak malzeme stok sahaları bir yandan genişletilirken, diğer yandan yenilenmiştir."

TÜDEMSAŞ'taki Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezinin Türkiye'deki en büyük 3 kaynak eğitim merkezinden biri olarak açıldığını aktaran Koçarslan, "TÜDEMSAŞ'ta, TCDD'de ve özel sektörde çalışan kaynakçılar bu merkezde eğitime alınarak uluslararası anlamda sertifikalandırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

TÜDEMSAŞ Vagon Üretim Fabrikası Müdürü Feridun Özdemir ise TSI'lı ürünler üretebilmek adına fabrikada kaynak kalitesinin artırılması için robotlu kaynak hattı kurulduğunu belirterek, fabrikada işçilere kaynak eğitimleri sonucunda sertifika verildiğini ifade etti.