Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelinde yeni bir çalışma başlatıyor. Eğitim Sistemi Veri Tabanı’nı güncellemeye yönelik düzenlenen çalışmada, kurumda eğitim durumu kayıtları olmayan vatandaşlarla birebir ya da telefonla görüşmeler gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde başlatılan çalışma kapsamında Manisa’da ise 3 bin 663 kişi görüşülecek.

TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, kurum tarafından başlatılan Eğitim Sistemi Veri Tabanı güncelleme çalışmaları başlattıklarını belirten bir açıklamada bulundu. Akyol, “TÜİK olarak 2006-2007 yıllarında Ulusal Adres Veri Tabanı çalışmasını yaptık. Bu kapsamda birçok idari istatistik veriyi yayınlamaktayız. Ayrıca eğitim sistemi veri tabanı da oluşturduk. Alana indiğimizde adreslerle kişileri eşleştirirken sorduğumuz sorulardan biri de eğitim durumu. Bu veri tabanının güncelliğinin sağlanması gerekiyor. Bu sebeple her yıl MEBSİS’ten eğitim durumlarını ve mezun olan öğrencilerin listelerini alıyoruz. Aynı zamanda Halk Eğitim merkezlerinden okuma yazma kurslarından mezun olanların listelerini alıyoruz. Böylelikle eğitim veri tabanımız güncel bir duruma geliyor. Zaman içerisinde sayıları az da olsa eğitim durumları bilinmeyen insanlarımız oluşuyor. Bir şekilde tespiti gerçekleştirilememiş. Bunlarla ilgili bu ay itibariyle yeni bir çalışma başlatıyoruz. Bir yıllık süre içinde eğitim durumu bilinmeyen ki sayıları Türkiye genelinde 1 milyon 600 bin kişinin durumunu güncellemek amacıyla alana çıkacağız” dedi.

Türkiye genelinde başlatılan çalışma kapsamında 1 milyon 600 bin kişi ile görüşüleceğini, bu rakamın Manisa’da ise 3 bin 663 kişi olduğunu belirten Akyol, “Çalışmamız iki koldan yürütülecek. Öncelikle elimizde telefonu olan bireylere telefonla ulaşacağız. Okuma yazma bilinirliği ve mezun olunan eğitim kurumlarıyla ilgili sorular sorulacak. Telefonu bulunmayan vatandaşlarla ise yüz yüze görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bir yılın sonunda eğitim sistemi veri tabanını güncel hale getirmiş olacağız. Bu kapsamda Manisa, Afyon, Uşak ve Kütahya illerini kapsayan bölgemizde 5 bin 324 kişiyle telefonla görüşmeyi bekliyoruz. 8 bin 921 kişiyle de yüz yüze görüşmeyi bekliyoruz. Toplamda da 14 bin 155 kişinin eğitim bilgisini güncelleyeceğiz. Türkiye’de ise 582 bin telefonla, 1 milyon 43 bin kişiyle yüz yüze olmak suretiyle toplamda 1 milyon 600 bin kişinin verileri güncellenecek. Manisa’da ise 1600 kişi telefonla, 3 bin 663 kişi ile yüz yüze görüşülecek. Yani Manisa’da tespiti yapılacak toplamda 5 bin 263 kişi bulunuyor” dedi.

Manisa’da okuma yazma bilmeyen kişilerin sayısını 38 bin 571 olduğunu belirten Akyol, “Manisa’nın nüfusu 359 bin 463. Eğitim durumunda nüfusta 6 yaş üstü baz alınıyor. 6 yaş üzerinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı Manisa’da yüzde 3.11. Türkiye genelinde ise bu rakam yüzde 4. Manisa bu rakamlarla Türkiye ortalamasının altında. Rakamsal olarak açıklamak gerekirse; Manisa’da 38 bin 571 kişi okuma yazma bilmiyor. Türkiye’de ise 2 milyon 654 bin 643 kişi okuma yazma bilmeyen var” şeklinde konuştu.