TUNCELİ (AA) - Ovacık ilçesinde bir grup vatandaş, yörede yeni yılın gelişi nedeniyle geleneksel olarak aralık ayının son haftasında yapılan "Gağan" kutlamasını canlandırdı.

Eskiden köylerde yeni yılın gelişini kutlamak amacıyla yapılan geleneksel Gağan kutlaması, bu yıl Devzer halk oyunları ekibi tarafından ilçe merkezinde vatandaşlar ve esnafın katılımıyla gerçekleştirildi.

Geleneğe göre, yaşlı bir adam ve gelin kılığına giren bir erkek ile onlara eşlik eden bir yardımcı, davul zurna eşliğinde ilçe merkezindeki esnafı ziyaret ederek yiyecek topladı.

Oyun gereği bazı vatandaşların yaşlı adamın yanındaki gelini kaçırmak istemesi ve adamın elindeki bastonla gelini kaçırmaya çalışanlara müdahale etmesi renkli görüntüler oluşturdu. 

Çarşı merkezinde davul zurna eşliğinde çekilen halayla devam eden etkinlik, toplanan yiyeceklerin belediye düğün salonunda vatandaşlara dağıtılmasıyla sona erdi.

Devzer halk oyunları ekibi oyuncularından İlhan Erdoğan, AA muhabirine açıklama yapana "Gağan etkinliğini, her senenin aralık ayının sonuna doğru yapmaktayız. Alevilere özgü olan bir gelenektir. Yeni yıla merhaba, yeni yıla hoş geldin anlamına gelmektedir" dedi.

- Gağan geleneği

Tunceli ve çevresinde yaşayan vatandaşlar arasında yeni yılın gelişini kutlamak amacıyla bu tür kutlama etkinliği düzenleniyor ve yörede yılın son ayı "Gağan ayı" olarak adlandırılıyor. Gağan geleneği kapsamında, yılın son ayında ihtiyaç sahiplerine yemek veriliyor, komşular evlere yemeğe davet ediliyor. İnanışlarına göre Gağan ayında 3 gün oruç tutan vatandaşlar, ay boyunca gönül kırmamaya gayret ediyor.

Gağan kutlaması bazı köylerde, gençlerin sabah erkenden türküler eşliğinde ev ev dolaşarak yiyecek toplaması ve toplanan yiyeceklerin bir evde pişirilerek hep beraber yemesiyle son buluyor.