KAYSERİ (AA) - Yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlere şehrin tanıtımını daha kolay yapabilmek ve turizm hareketliliği sağlayabilmek için Kayseri'de "Step To Kayseri" (Turizm Odaklı Akıllı Şehir) projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında tarihi ve turistik mekanlar, alışveriş merkezleri ve restoranlara "ibeacon" cihazları yerleştirecek. Akıllı telefonuna "Step To City" uygulamasını indiren turistler cihaz ve uygulama sayesinde bu mekanlarla ilgili istedikleri bilgilere ulaşabilecek.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Valilik tarafından hazırlanan ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca desteklenen projenin bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, gelişen teknolojiyle birlikte insanların ihtiyaç ve beklentilerinin de değiştiğini söyledi.

Turistlerin beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmek için turizmle teknolojinin bir araya getirilmesi gerektiğine inandıklarını kaydeden Düzgün, "Bu kapsamda Kayseri'de Step To City uygulamasını hayata geçirdik. İnsanların turizmdeki beklentilerine herkesin avucunun içindeki akıllı telefonlara ulaşmak kadar kolay olduğunu fark ettik. Hayata geçirdiğimiz Step To Kayseri projesiyle şehrin tarihi, turistik mekanları, konaklama, yeme içme alanları, gezilebilecek her türlü ortamı bir tuş kadar yakın hale geldi. Projemizi Dünya Akıllı Şehirler zirvesinde de anlattık" diye konuştu.

Android ve İOS uygulamalarından cep telefonlarına program indirilerek sistemin kullanılabileceğini kaydeden Düzgün, "Kayseri'ye gelen bir turist, saat kulesi, Selçuklu Kalesi veya diğer tarihi mekanların yanına yaklaştığında cep telefonuna buralarla alakalı tanıtım mesajı gelecek. İlk etapta İngilizce ve Türkçe olarak hizmet verecek uygulama daha sonra turist yoğunluğuna göre farklı dillerde de hizmet verebilecek" şeklinde konuştu.

Proje Koordinatörü Soner Dağtekin de uygulamada şehir seçeneklerinin değiştirilebileceğini ve istenmesi durumunda başka şehirlere ait bilgilerin de yüklenerek Türkiye genelinde kullanılabileceğini söyledi.

Projenin amacının turizm değerlerini bilişim teknolojilerini kullanarak yerli ve yabancı turistlere etkin bir şekilde tanıtmak olduğunu kaydeden Dağtekin, şunları kaydetti:

"Kayseri'nin turizm açısından rekabet gücünü artırmak ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Uygulama, müzeler, antik yerler, inanç merkezleri, sanat galerileri, kültür merkezleri, milli parklar, sit alanları, spor merkezleri, eğlence merkezleri, mesire alanları gibi eserleri kapsayacak. Ayrıca, konaklama tesisleri, kafe-restoranlar, alışveriş merkezleri, spor, eğlence ve sağlık tesisleri, hediyelik eşya satıcıları, yöresel ürün satıcılarını da kapsayacak. Özel şirketler işletmelerine ibeacon cihazını yerleştirerek uygulamadan yararlanabilecek. Cihazın maliyeti ise işletmenin büyüklüğüne göre değişecek." 

Dağtekin, tarihi mekanlar ve kamu kurumlarına yönelik cihaz yatırımlarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.