Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Zonguldak’ta Ereğli İlçe Şubesi’nin 10. Olağan Kongresi’ne katıldı. Kavlak yaptığı konuşmada, ilk kez bir işçi sendikası olarak üniversite kuracaklarını ve Uludağ Üniversitesi ile yaptıkları anlaşma gereği sendikacılık akademisinin temellerini atarak, sendikacıların artık sadece alaylı değil, aynı zamanda okullu olacağını söyledi.

Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi’nin 10. Olağan Kongresi Gülüç Beldesi’ndeki Büyük Anadolu Otel’de gerçekleştirildi. Yusuf Ziya Odabaş’ın başkanlığında tek liste ile gidilen kongreye, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın yanı sıra AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker ile siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sendika üyesi yaklaşık 2 bin Erdemir işçisi katıldı.

“ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİ İSTİYORUZ”

Kongrede konuşan Kavlak, sendika olarak üniversite kuracaklarını söyledi. Konuşması atılan sloganlar ve alkışlarla sık sık kesilen Kavlak özgürlük vurgusu yaparak, “Biz, herkesin demokratik haklarına saygılıyız. Ancak biz kendimiz için de demokrasi istiyoruz. Haklarımıza saygı istiyoruz. Özgürce örgütlendiğimiz, Toplu pazarlık ve grev hakkımızı özgürce kullanabildiğimiz, Bir endüstriyel demokrasi istiyoruz. Bütün bunları isterken de size güveniyorum değerli arkadaşlar. Arkamda, aslan gibi üyelerimiz var” dedi.

2013 yılında Erdemir’de 2 milyon 925 bin ton mamul üretildiğini, 2014’ün onuncu ayına kadar yapılan üretimin ise 4 milyon tonu aştığını anlatan Pevrul Kavlak, yıl sonu itibariyle Erdemir’in rekora koştuğunu belirtti. Kavlak, “2007’deki 4 milyon 200 bin tonluk üretim rekoru, bu yıl sonu itibariyle kırılacak. Hayırlı olsun” diye konuştu.

İSDEMİR’DE ÇELİK İŞ’İN YETKİSİ 4 GÜN SONRA BİTİYOR

İsdemir’de yetkili sendika Çelik İş’e yüklenen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, artık İsdemir’de kendilerinin de var olduğunu ifade etti. Kavlak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Artık İsdemir’de biz de varız ve çok güçlüyüz. İnşallah, yetkiyi aldığımızda burada ne yaptıysak, orada da aynısını yapacağız. Bakın İsdemir’e yıllardır, işten çıkarmalar hiç durmadı. Bunlar İsdemir’de sözleşmeyi imzalarken ‘İsdemir’de iş güvenliğini sağladık’ dediler. Kimse artık işten atılmayacak dediler. Ama az kaldı. 4 gün sonra İsdemir’de o sahte sendikacıların izi bile kalmayacak, kaybolup gidecekler. 4 gün sonra zulmün kapısına kilit vurulacak, yetkiniz sona erecek.”

“İLK KEZ BİR İŞÇİ SENDİKASI ÜNİVERSİTE KURUYOR”

Türk Metal Sendikası olarak işçilerin, işçi eşleri ve çocuklarının eğitimlerine de büyük önem verdiklerini belirten Kavlak, ilk kez bir işçi sendikası olarak üniversite kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Kavlak, "İşçiler için olduğu kadar, onların eş ve çocukları için de çalışmak lazım. İşte biz de bunu yapıyoruz. MESS ile yürüttüğümüz ortak projeyle,100 binden fazla üyemizi eğitimden geçirdik. Bu eğitimler, İLO tarafından tüm dünyaya örnek gösteriliyor. Eğitimlerimiz Ankara’daki, Kıbrıs’taki, Didim’deki, Ereğli’deki kendi malımız olan otellerimizde bütün hızıyla devam ediyor. Yalnızca üyelerimizi eğitmekle kalmıyoruz. Son zamanlarda, bütün gücümüzü ve dikkatimizi, işçi çocuklarına yönelttik. Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk kez bir işçi sendikası üniversite kuruyor. Bunun için ön izni aldık. Burada sizlerin çocukları okuyacak. Hem de cebinizden beş kuruş çıkmadan, tam burslu okuyacak. Okuma şansı bulamayan işçi çocuklarını, iş garantili meslek sahibi yapacağız" dedi.

“SENDİKACILAR OKULLU OLACAK”

Bursa’da Uludağ Üniversitesi ile sendikacılık akademisi kurulması için anlaşma yaptıklarını ifade eden Kavlak, artık sendikacıların sadece alaylı değil, aynı zamanda okullu olacağını dile getirdi. Kavlak, “Bursa’da önemli bir proje hayata geçecek. Geçtiğimiz günlerde, Uludağ Üniversitesi’yle bu projenin anlaşmasını yaptık. Bu üniversite ile birlikte, son derece önemli bir boşluğu dolduracak olan sendikacılık akademisini hayata geçireceğiz. Artık, sendikacılar sadece alaylı değil, okullu olacak, okullu. Araştıran, öğrenen, bilimsel gelişmeleri izleyen, işçi psikolojisinden anlayan ama daha önemlisi, ülkesine, milletine, bayrağına sahip çıkan sendikacılar yetişecek. Ereğli şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu hayırlı olsun. Bu genel kurul, gelecek güzel günlerimiz için vesile olsun. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Pevrul Kavlak’a konuşmasının ardından, üzerinde Türk Metal Sendikası’nın logosunun yer aldığı ve Ereğli’de üretilen elpek bezi ile çeşitli hediyeler verildi.

Kongrede yapılan konuşmaların ardından seçimlere geçildi.