ESKİŞEHİR (AA) - Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, hem Türk hem de Rus öğrencilerin, iki ülke arasındaki krizin sona ermesini ve iyi komşuluk ilişkilerinin devam etmesini istediklerini söyledi. 

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye 1992 yılından itibaren yabancı ülkelerden öğrencilerin geldiğini belirtti.

Bolat, 1993 yılında Türkiye ile Özbekistan arasında sıkıntı yaşandığını ve o dönemde Özbek öğrencilerin ülkelerine çağırıldığını hatırlattı.

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi​​​​nin ardından son günlerde Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin arttığına dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:

"Rusya, Türkiye'ye her alanda yaptırım uygulamak istiyor. Özellikle öğrenci konusunun uzun vadeli olacağını zannetmiyorum. Çünkü Türk-Rus ilişkilerinin özellikle eğitim anlamında yüzyıllara dayanan geçmişi var. Sadece dönemlik bir problem yüzünden ilişkilerimiz tümden kesilmez. O yüzden belki kısa vadede sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Uzun vadede Türkiye'den öğrenciler Rusya'ya gidecektir, yine Rusya'dan da Türkiye'ye öğrenciler gelecektir."

- "Öğrenciler, durumun kalıcı olmasını istemiyor"

Bolat, Türk ve Rus öğrencilerin son gelişmelerden etkilendiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Hem Türk hem de Rus öğrencilerle görüşüyoruz. Onlar Türkiye ve Rusya'nın iyi komşuluğunun devam etmesini istiyor. Öğrencilerin temennileri; bu krizin devam etmemesi, bu mevzuların kısa sürede aşılması, ekonomik ve kültürel anlamda Türk-Rus ilişkilerinin tekrar rayına girmesi yönünde. Öğrenciler bu durumun kalıcı bir sürece girmesini istemiyor."