PARİS (AA) - Türkiye'nin Türkiye-AB Zirvesi'nde gündeme getirdiği Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacılara ilişkin öneri Avrupa basınında geniş yer buldu.

Almanya'nın Tagesspiegel gazetesi Brüksel’de dün düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi ile ilgili haberinde “Türkiye Avrupa’yı şaşırttı” başlığını kullandı. Haberde, AB’nin Türkiye ile 3 ay önce bir eylem planı konusunda anlaştığı hatırlatılarak ancak dünkü zirvede Ankara’nın yeni ve iddialı bir öneri ortaya koyduğu belirtildi.

Bild gazetesindeki haberde de dünkü Brüksel’deki buluşmanın Türkiye'nin önerisiyle şaşırtıcı bir olayla başladığı ifade edilerek, Türkiye'nin Türkler için vize serbestisinin getirilmesini talep ettiği anımsatıldı.

“Türkiye AB’yi baskı altına aldı” başlığını kullanan Süddeutsche Zeitung gazetesinde ise Türkiye’nin yeni, çok daha kapsamlı bir öneri sunduğu belirtildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un, “Dönüm noktasının bekleyişi” başlığıyla duyurduğu haberde de, Başbakan Davutoğlu’nun Brüksel’de galibiyetten emin olduğu belirtilerek, Davutoğlu'nun AB'nin sınırlarını koruma bedelini yukarıya çektiği ifade edildi.

İngiltere

"Göçmen krizi: AB ile Türkiye anlaşmaya yakın" başlığını kullanan İngiliz yayın kurumu BBC, liderlerin prensipte anlaştığını ancak nihai kararın henüz verilmediğine dikkati çekti.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times'ın haberinde ise, zirvede Türkiye'nin kendisine verilen maddi desteğin iki kat artırılması için Brüksel'i ikna ettiği aktarılırken, bu çerçevede İngiliz hükümetinin payına düşenin 250 milyon sterlin olduğu ifade edildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de Türkiye-AB zirvesi kapsamındaki gelişmelere yönelik İngiltere Eski Dışişleri Bakanı William Hague'in yazısına yer verdi.

Fransa

Fransız Le Figaro gazetesi ise Türkiye'nin zirveden karlı çıkacağını belirterek, Türkiye'nin masaya beklenmedik öneriler getirmesinin şaşırtıcı olduğunu yazdı.

Le Monde gazetesi ise Fransız diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde zirvedeki tekliflere ilişkin hala bazı soru işaretlerinin olduğunu ifade ederek sığınma talebinde bulunmuş mültecilerin haklarına saygı duyulması gerektiğine dikkati çekti.

Muhabir: Murat Ünlü