BURSA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Afrika'da hem İngilizce hem de Fransızca eğitim veren iki yeni okul daha açacaklarını bildirdi.

Palakoğlu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde vakıf tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenci Sempozyumu"nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, TDV'nin hizmette 40'ıncı yılına ulaştığını söyledi.

Hizmetlerinin artarak sürdüğünü dile getiren Palakoğlu, Türkiye'de 985 şubeyle yeryüzünde iyiliğin egemen olması için çalıştıklarını anlattı.

Türkiye'nin yanı sıra 100'ü aşkın ülkede hizmet verdiklerini ifade eden Palakoğlu, "TDV, yurtdışına en çok yardım yapan kuruluş. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporuna göre, savaş, deprem, kuraklık ve doğal afetlerin yaşandığı coğrafyalara Türkiye'den en çok yardım, 81 milyon lira ile TDV tarafından yapılıyor" dedi.

Vakfın, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini önemsediğini vurgulayan Palakoğlu, eğitim konusunun ana faaliyetleri arasında yer aldığını aktardı. Palakoğlu, şöyle konuştu:

"40 yıllık tecrübesiyle eğitime yeni bir anlayış getiren TDV, köklü medeniyet mirasımızı idrak etmiş, ümmetin derdiyle dertlenen, öz güveni yüksek bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 10 ilde 12 yükseköğrenim öğrenci yurdumuz var. Bu yurtlarımızın öğrenci kapasitesi 4 bin 500'dür. Bin 216'sı Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinde, bin 328'i ilahiyat lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde olmak üzere dünyanın 101 ülkesinden 2 bin 544 öğrenci, ülkemizde eğitim görmektedir. Bugüne kadar 686'sı Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinden, 780'i İlahiyat Fakültelerinden olmak üzere bin 466 öğrenci mezun olmuştur. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yaşayan gurbetçi ailelerin din eğitimi alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2006 yılında başlayan program kapsamında bugüne kadar bin 70 öğrencinin, İlahiyat Fakültelerinde eğitim görmelerini sağladık. Yurtdışında 10 ülkede 16 eğitim kurumumuzda 2 bin 954 öğrenci eğitim görmektedir. Bugüne kadar 4 bin 289 öğrencimiz mezun olmuştur."

Palakoğlu, dünyanın farklı coğrafyalarından 2 bin 371 kişiye Kur'an-ı Kerim öğrettiklerini, bin 683 kişiye hizmet içi eğitim ve 97 kişiye de dini yüksek ihtisas eğitimi verdiklerini bildirerek, bu öğrencilerin bütün masraflarının vakıf tarafından karşılandığını belirtti.

Vakfın yurtdışında eğitim hizmetlerinin arttığına dikkati çeken Palakoğlu, "Afrika'da hem İngilizce hem de Fransızca eğitim veren iki yeni okul daha açacağız. Vakıf olarak, ümmetin derdiyle dertlenmiş gençler yetişmesini istiyoruz. Okullarımızdaki çocuklarımızın iyi bir insan, iyi bir Müslüman ve alanında uzman olmuş gençler olarak yetişmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Daha sonra iki gün sürecek sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi.

Törene, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı ile 64 ülkeden yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.