İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele noktasında, Suriye'de ve terör örgütlerinin yuvalandığı her yerde gerekli gördüğü her türlü operasyonu yapma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayında düzenlenen "UNESCO Gastronomi Kenti: Gaziantep" programındaki konuşmasında,Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diledi, yaralılara acil şifalar temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerin aileleri başta olmak üzere tüm millete başsağlığı ve sabır dilediğinde bulunarak, terör örgütlerinin ve teröristlerin amacının bu tür eylemlerle can kaybına yol açmanın yanında, hatta onun da ötesinde propagandasını yapmak olduğunu anlattı.

Hiçbir şey olmamış gibi davranmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, "Acımızı yaşayacak, üzerimize düşenleri hassasiyetle yerine getireceğiz. Terörün gündemimizi kendi istediği gibi belirlemesine, ipotek altına almasına da izin vermeyeceğiz. Biz devletin ilgili tüm yetkilileri olarak bu olayın hemen akabinde yaptığımız toplantılarla meseleyi değerlendirdik, kararlarımızı aldık ve bu kararları adım adım uygulamaya başladık" diye konutu.

'Kimse Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını sınırlayamaz'

Bu tür durumlarda alınan her kararın, başlatılan her uygulamanın kamuoyuyla paylaşılmasının mümkün olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ancak şundan emin olunuz. Türkiye kendisine yönelik her tehdide ve saldırıya karşı cevabını katbekat fazlasıyla veriyor, vermeye de devam edecektir. Geldiğimiz yer artık bir meşru müdafaa durumudur. Hiç kimse Türkiye'nin kendisine yönelik terör eylemleri karşısında meşru müdafaa hakkını sınırlayamaz, bunu kullanmasına da engel olamaz."

Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele noktasında, Suriye'de ve terör örgütlerinin yuvalandığı her yerde gerekli gördüğü her türlü operasyonu yapma hakkına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun, ülkelerinin toprak bütünlüğüne hakim olamayan devletlerin egemenlik haklarıyla bir ilgisi kesinlikle yoktur. Tam tersine bu durum, Türkiye'nin egemenlik haklarına sahip çıkma iradesiyle ilgili bir durumdur. Ülkemizin bu hakkını engellemeye yönelik tavırları, kimden gelirse gelsin doğrudan Türkiye'nin varlığına yönelik bir girişim olarak kabul ediyoruz" dedi.

'Bunlar aydın görünen karanlıklardır aslında'

Suriye'de yarım milyona yakın insanın katledilmesi karşısında kılını kıpırdatmayanların Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullanması karşısında tepki göstermelerinin, verilen kayıplardan sonra "açıkçası umurlarında olmadığını" belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunların önünde profesör olabilir, bunların adında yok aydınlıkmış, maydınlıkmış, bunlar olabilir. Bunlar aydın görünen karanlıklardır aslında. 500 bin insan orada ölürken kılını kıpırdatmayanların ülkemde Ankara'daki garın önünde 100'ü aşkın insanın şehit edildiği bir olayda kılını kıpırdatmayanların, 28 vatandaşımızın burada şehit edilmesine sessiz kalanların kalkıp da bir bildirinin altına imza atmaları, aydın bir insanın, vatansever bir insanın kabullenebileceği bir şey değildir."

Angajman kuralları

Türkiye'nin angajman kurallarını sadece kendisine yönelik fiili saldırılarla sınırlı olmaktan çıkarıp PYD ve DAEŞ başta olmak üzere her türlü terör tehdidini kapsayacak şekilde genişletme hakkını kullanacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hiçbir vatandaşının canı, dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşayan vatandaşlarının veya insanlarının canlarından daha az değerli değildir. Aynı şekilde Suriye'de, Irak'ta, Filistin'de, Ukrayna'da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde katledilen hiçbir mağdurun, mazlumun canı da Batı ülkelerindeki insanların canından kıymetsiz görülemez."

'Saldırıları gerekirse kaynağında bertaraf etmekte kararlıyız'

"Bu ülkelerin, kendi vatandaşlarına yönelik saldırılar karşısında çok şiddetli tepki verirken, Türkiye'ye sadece sabır ve metanet telkin etmeleri samimiyetsizliktir" diyen Erdoğan, "(Türkiye'nin) Ankara'daki son terör eylemi dahil, topraklarına, vatandaşlarına, birliğine, beraberliğine yönelik tüm saldırıları gerekirse kaynağında bertaraf etmekteki kararlılığını bir kez daha ifade ediyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri ısrarla ülkemizi terörle, terör eylemleriyle, güvenlik sorunlarıyla eş tutmaya, böyle bir algının içine yerleştirmeye çalışıyor. Ülkemizde bu tür sorunlar yok mu? Elbette var ama Batı ülkelerindeki metropoller başta olmak üzere dünyanın her yerinde benzeri sorunlar var. Bu konular gündeme geldiğinde diğerlerini görmezden gelip Türkiye'yi odağa yerleştirmek kesinlikle objektif değildir, doğru değildir. Bugün Türkiye, yanı başında yaşanan savaşlara, küresel terör örgütlerinin doğrudan hedefinde olmasına rağmen açık söylüyorum hala dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir" dedi.