ANKARA (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınayarak "Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız. Gücümüz birliğimizde. Birbirimizin yanındayız" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'na katıldı. İlham Aliyev, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmaya, Ankara'daki son terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileyerek başladı.


Bu terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirten Aliyev, "Bugün Türk halkının yanındayız, birliğimiz ebedidir, sarsılmazdır" diye konuştu.

Saldırının Türk devletini sarsamayacağını, Türk milletinin iradesine etki edemeyeceğini söyleyen Aliyev, iki ülke arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın 25 yıldır sürdüğünü kaydetti. Aliyev, iki ülkenin dostluk ve kardeşliğin muhteşem binasını birlikte inşa ettiğini söyledi.

Türkiye'nin G20 zirvesine ev sahipliği yapmasının büyüklüğünün de bir işareti olduğuna dikkati çeken Aliyev, Türkiye'nin Antalya'da yapılan zirveye ev sahibi olarak Azerbaycan'ı davet etmesi sebebiyle teşekkürlerini ifade etti. Aliyev, "Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız. Gücümüz birliğimizde. Birlikteyiz. Birbirimizin yanındayız" diye konuştu.

"Dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı başka iki ülke yok"

Türkiye'nin savunma sanayisinde katettiği yoldan da övgüyle bahseden Aliyev, "Türkiye'nin bu alandaki başarısı Azerbaycan'ın da müdafaa potansiyelini güçlendirir" dedi.

Mevkidaşı Erdoğan'la yaptıkları görüşmede Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) de görüştüklerini kaydeden Aliyev, projenin vaktinde hayata geçmesi için çalışacaklarını ifade etti. Konuyu geniş şekilde müzakere ettiklerini aktaran Aliyev, nakliye konusunda yeni imkanların da araştırıldığını söyledi.

Aliyev, medeniyetler arası diyalog konusunda Türkiye'nin önemli bir rol icra ettiğine de değindi. "İslamofobi bazı ülkelerde devlet politikası haline geldi" diyen Aliyev, İslam'a karşı karalama kampanyaları yürütüldüğünü vurguladı.

Türkiye'nin milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapmasıyla ilgili Aliyev, insani felaketlerin bir ülkenin karşı karşıya kalacağı en ağır meselelerden biri olduğunu belirtti. Avrupa'ya gitmeye çalışan sığınmacıları orada kötü muamelelerin beklediğini de ifade eden Aliyev, "Demokrasi, insan hakları, merhamet, biz bunu görmüyoruz" diye konuştu. Bu insanların yaşadıkları acılara kayıtsız kalamayacaklarını da dile getiren Aliyev, Türkiye'nin sığınmacılar için yaptıkları sebebiyle minnettar olduklarını söyledi.

Konuşmasında, dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı başka iki ülke olmadığını vurgulayan Aliyev, "Bu bizim milli servetimizdir" dedi ve her iki ülkenin bundan büyük kazançlar elde edeceğini ifade etti.