CANNES (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "2004 yılında 10 bin doları bile bulmayan dizi film ihracatımızın bu yıl 350 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Türk dizileri ve en yeni televizyon program formatları, Fransa'nın Cannes kentinde bugün kapılarını açan dünyanın en büyük Eğlence İçerik Pazarı Fuarı MIPCOM 2015'te beğeniye sunuldu. Türkiye, Fransa'nın Cannes şehrinde 8 Ekim'e kadar sürecek  ve 4 bin 500 global alıcının katılacağı fuarda Onur Konuğu olarak yer alıyor.

Türkiye, Onur Konuğu ülke statüsünü bugün düzenlenen törenle Meksika'dan devraldı. Törende konuşan İTO Başkanı Çağlar, Türkiye'nin son 10 yılda dünyanın en heyecan veren ''görsel kültür'' üreticilerinden biri olduğunu kaydetti.

Türk dizilerinin Orta Doğu'dan Orta Asya'ya Kuzey Afrika'dan Doğu Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada, 80'e yakın ülkede milyonlarca eve misafir olduğunu dile getiren Çağlar, Türk yapımcı ve dağıtımcıların, drama, uzun metrajlı film, belgesel ve animasyon gibi geniş çaplı bir içerik yelpazesini, kaliteli bir teknik altyapı ile sunabildiğini anlattı.

Çağlar, Türkiye'nin 2004 yılında 10 bin doları bulmayan dizi film ihracatının 2015 yılında 350 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, Ekonomi Bakanlığı'nın 2023 yılı hedefinin ise 1 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Muhteşem Yüzyıl ve 1001 Gece dizilerinin dünyada 250 milyondan fazla kişi tarafından izlendiğini dile getiren Çağlar, bunun, Türkiye'nin dizi film endüstrisinde bir marka haline geldiğinin önemli bir ispatı olduğunu vurguladı.

Çağlar, "Türk dizilerinin 2014 yılında Orta Doğu'dan Orta Asya'ya Kuzey Afrika'dan Doğu Avrupa'ya kadar bir coğrafyada 400 milyondan fazla bir izleyiciye ulaştığı tahmin ediliyor. Yeni pazarlarımız ise Latin Amerika ve İskandinav ülkeleri. Uzakdoğu ülkelerine de dizilerimizin pazarlanması için girişimler var. Dağıtımcı firmalarımız Endonezya, Malezya, Hindistan ve Çin gibi büyük pazarları da zorluyor'' diye konuştu.

Türk dizilerinin yurt dışına genelde 45 dakikalık bölümler halinde satıldığını ifade eden Çağlar, "Yakın geçmişte bölüm başına 500 dolar olan fiyatlar, kalitedeki artış ve bilinirlikle bölüm başı 200 bin dolara kadar yükseldi. Dakika fiyatı neredeyse 4 bin 500 dolar demek. Bu dizilerde ekranlara yansıyan Türkiye'ye ait ne varsa, her birini ayrı ayrı marka yapma şansımız var. Yani Türkiye'nin aradığı markalaşma televizyon kumandasında" ifadelerini kullandı.

İbrahim Çağlar, Türk dizi film endüstrisinin çok önemli başarılara ulaştığını, dizilerin aynı zamanda önemli bir istihdam kaynağı haline gelmeye başladığını belirterek, şöyle devam etti:

''Türkiye'de her hafta 50 dizi film ekranlarda izleyiciyle buluşuyor. Haftalık çekilen bir dizi ekibinde en az 100-120 kişi çalışıyor. Aldıkları ücret de tabii yaptıkları işe göre değişiyor. Haftalık prime-time kuşağında, yani televizyonların en çok izlendiği saatlerde yayınlanan bir dizinin maliyeti, içinde ünlü oyuncular varsa 500 bin TL'nin üzerinde. Film endüstrimiz uluslararası yarışmalarda da adından söz ettiriyor. Cannes Film Festivali'nden, Uluslararası Film Eleştirmenleri Derneği'ne ve Avustralya Sinema Ödüllerine kadar pek çok yarışmada ödül kazanan filmlerimiz mevcut. Bunlarla gurur duyuyoruz."

TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise TRT olarak başından beri bu organizasyonun içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını, bundan sonra da fuara katılmaya devam edeceklerini belirtti.

İTO Başkanı Çağlar, fuarın Onur Konuğu unvanını Meksika adına Promexico Ticaret Temsilcisi Guillermo Garza Garcia'dan devraldı. Çağlar, Garcia'ya üç boyutlu Osmanlı kaftanı tablosu hediye etti.

 

- Türkiye'ye özel alan

 

MIPCOM'da Türkiye'nin etkinliği katılımcı sayısındaki artışla da kendini gösterdi. Bu yılki fuarda Türkiye'den 411 kişi ve kuruluş yer alıyor. Geçen yılki fuarda Türkiye'den katılımcı sayısı 223 olmuştu.

MİPCOM Onur Konuğu Türkiye Programına İTO, "Paranın Başkenti İstanbul" projesi kapsamında katılıyor.

İTO 112 ülkeden profesyonelin ziyaret edeceği MIPCOM'da Türkiye standının yanı sıra 300 metrekare büyüklüğünde bir Türkiye çadırı kurdu. "Turkey: Home of Content" konsepti ile düzenlenen çadırda Türk sanatçı ve yapımcıların katılacağı paneller düzenleniyor. Dev ekranlarda ise Türkiye'nin yeni dizileri gösteriliyor. Fuarda Türk yapımcı ve dağıtımcılar uluslararası alıcılarla 106 metrekarelik Türkiye standında bire bir görüşmeler yapıyorlar.

Bu yıl MIPCOM fuarına rol aldıkları filmlerle dünya çapında başarı kazanan Hülya Avşar, Halit Ergenç, Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Tuğba Büyüküstün, Engin Altan Düzyatan, Wilma Elles, Nur Fettahoğlu, Onur Tuna, Didem Balçın, Kaan Taşaner gibi Türkiye'den birçok sinema oyuncusunun da katılması bekleniyor.

MIPCOM'da TRT, ATV, ITV-Intermedya, Kanal D, Global Agency, TİMS Prodüksiyon, Calinos Entertainment, Ay Yapım, Semerkand, Düşyeri Yapım ve Horizon Film de stant açtı.