KAYSERİ (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, kısa süre önce kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB), sağlık alanında kullanılan tüm ekipmanların, ilaç ve aşıların imalatı ile araştırma merkezlerinin ve araştırmacıların koordinasyonunun sağlanması için faaliyetler yürüteceğini belirtti. 

Gümüş, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve yönetim kurulu üyeleriyle, Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamza Çakır'ı makamında ziyaret etti.

Gümüş, ziyarette, TÜSEB'in şubat ayında yasalaştığını, başkanlığın sağlıkta Türkiye'ye yeni bir vizyon, yeni bir gelecek çizeceğini söyledi.

Gümüş, Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'un da başkanlık görevine haziran ayında getirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Altı enstitü başkanımız, genel sekreterimiz ve mütevellimizle beraber ilk toplantımızı burada gerçekleştirmiş oluyoruz. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de sağlığı planlıyor, hastaneleriyle, hekimleriyle, hemşireleriyle birlikte. Tabii bunun arka tarafında kullandığımız tüm ekipmanların, tıbbi cihazların, ilaçların, aşıların da Türkiye'de imalatı ve yeni çalışmalar yapılması noktasında TÜSEB, araştırmacıları, araştırma merkezlerini koordine eden ve ülkede bu heyecanı artırmaya yönelik faaliyetler yapacak. Dünyanın birçok bölgesinde, başta Avrupa ve Amerika'da olmak üzere 5 bine yakın Türk bilim adamımız var, bunlarla da bir kaynaşma sağlanacak. Ülkemizdeki ve uluslararası alandaki bu gücü iyi koordine ederek ve yeni araştırma merkezleri kurarak, Türkiye'de yeni araştırmaların önünü açarak uluslararası arenada gelişen sağlık alanında yerimizi almamız gerekiyor. İnşallah hep birlikte bunu başarabilirsek en büyük hayır hizmetini yapmış olacağız."

- "Bütün tıp fakültesi dekanları ağlıyor, hepsi borç içinde"

Rektör Vekili Çakır ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gümüş'ün başkanlığındaki kurul üyelerinin sağlık sektörüne büyük hizmetler sunacağına inandığını ifade eden Çakır, "Ama sizlerden en büyük ricamız, tıp fakültelerinin derdini çözmeniz. Büyük sıkıntılarımız var. Geçen hafta YÖK Başkanımız davet etmişti, bir toplantımız vardı, orada da gündeme geldi. Bütün tıp fakültesi dekanları ağlıyor, hepsi borç içinde, bir destek bekliyor, can suyu bekliyor" dedi.

Çakır, Gümüş'ün dile getirdiği TÜSEB çalışmalarının yapılabilmesi için de Türkiye'de siyasi istikrarın gerekli olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 1940'lardan bu yana siyasi kültür oluşmadı. Her siyasal iktidar geldiğinde eğitim sisteminden başlayıp sağlık sistemine varana kadar bütün hedefleri anında bir tarafa bırakıp, yeni bir vizyon çerçevesi çizilmeye çalışılıyor. Ümit ediyorum ki bundan sonra bu tür şeyler olmaz. Bundan sonra Türkiye'nin üretim mekanizmasına TÜSEB ile geçmesini gönülden arzu ediyoruz. Eski rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'a da yeni görevinde başarılar diliyoruz."