KAYSERİ (AA) - Sinop Valiliğine atanan Kayseri'nin Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya, Türkiye'nin üçüncü kadın valisi olmasına ilişkin, "Mesleğe başladığımızda Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman görevdeydi. O bizim idolümüzdü" dedi.

Çetinkaya, makamında düzenlediği basın toplantısında, toplumun yüzde 50'sini oluşturan kadınların, Türk tarihinde de çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı. 

Son günlerde kadınlarla ilgili yaşanan olayların bunu gölgeleyemeyeceğine dikkati çeken Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Kadın her zaman Türk toplumunda çok önemli bir faktör olmuştur. Ben bu önemini hala devam ettirdiğini, ettireceğini düşünüyorum. Bu anlamda, yaşananlar genel anlayışla ilgili örnek teşkil etmez. Bu bağlamda böyle bir göreve layık görülmekten dolayı da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah bize güvenip bu göreve layık görenlere mahcup olmadan, görevimi en iyi şekilde yerine getireceğimi umut ediyorum, Allah'tan bunu diliyorum."

Çetinkaya, Talas'ın çalıştığı yedinci ilçe olduğunu belirterek, kişiliğiyle bağlantılı olarak geliştirdiği idarecilik anlayışını valilikte de devam ettireceğini anlattı.

Mesleğe başladıklarında Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın görevde olduğunu ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:

"O bizim idolümüzdü. Bizim meslekte Valilik, kaymakamlığa başlayan herkesin gönlünde yatan bir aslandır ama tabii sayısal bir gerçek de var, her kaymakam valilik alamayabiliyor. Sayısal gerçeklikler dahilinde bunun olamayacağını da düşünmüşüzdür. Lale Hanım da bugün beni ilk arayanlardan biriydi. Onların açtığı yolda ilerleyeceğimi, başlattıkları bu güzel görevi en iyi şekilde devam ettireceğimi kendisine de ifade ettim. Şu an aktif bir bayan valimiz daha var, Esengül hanım. O da Milli Eğitim Bakanlığındaki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki görevlerinden beri tanıdığım, görüştüğüm, kendime örnek aldığım biridir. İnşallah onların üst düzey kadın idarecilik anlamında yükselttikleri hizmet çıtasını daha ileriye taşıyacağımı umut ediyorum."

Çetinkaya, 1996 yılında kaymakamlık görevine başladığında Türkiye'nin yedinci kadın kaymakamı olduğuna dikkati çekerek, "O dönem daha kadın kaymakamlar vali olabilecek kıdeme gelmemişlerdi. Bizim meslekte valiliğe atanabilmek için en az 15 yıl kaymakamlık yapmak gerekiyor. Bugün ne kadar güzel ki ben Türkiye'nin yedinci kadın kaymakamı olarak bu kıdeme ulaştım ve bu göreve layık görüldüm. Bizden sonra gelen kadın kaymakamlar da var. İnşallah onlara iyi örnek olur, yollarını açarız" diye konuştu.