ŞANLIURFA (AA) - HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler için daha kapsamlı bir yardım politikasının ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Milletvekili Tuğluk, Suruç Belediyesi önünde düzenledığı basın toplantısında, üç ayı aşkın bir süredir Kobani (Ayn el Arap) kentinde çatışmaların devam ettiğini hatırlattı.

Çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 190 bin kişinin başta Şanlıurfa olmak üzere diğer bölge illerinde yerli ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata tutunmaya çalıştığını belirten Tuğluk, AFAD'ın çadır kentlerde kalan 10 bin sığınmacının haricinde kimseye yardımda bulunmadığını öne sürdü.

Tuğluk, hükumetin hem bütçeden hemde yurt dışından alıp AFAD'a aktardığı yardım miktarının detaylı listesini ve istatistiklerinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini savundu.

Halen 150 bin civarındaki sığınmacının evlerde kaldığını ifade eden Tuğluk, şunları kaydetti:

"Kamplarda kalanlara, daha kapsamlı bir yardım politikasının ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Başta Kobani olmak üzere diğer bölgelerden gelen insanlar Suruç ve çevre illere yerleştirilmektedir. Özellikle barınma ve diğer temel ihtiyaçların giderilmesi bağlamında koordinasyonumuza bağlı 5 depo üzerinden yardım malzemeleri sığınmacılara düzenli olarak dağıtılmaktadır. Kobani Kriz Koordinasyonu'na bağlı 5 çadır kentte 11 bin kişi barınmaktadır. Ayrıca 10 bin kişi kapasiteli altıncı çadır kentin tüm engellemelere rağmen faaliyete geçirilmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir."

Tuğluk, sığınmacılara yönelik STK'lardan insani yardımlarını sürdürmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.

Tuğluk'un basın toplantısına, HDP milletvekillleri İbrahim Binici, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş ile Ayla Akat Ata da katıldı.