Afyonkarahisar Eczacılar Odası Başkanı Melih Köken, “Akılcı İlaç” kullanımının önemine vurgu yaparak, “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yıllık ilaca ödediği para yaklaşık 15 milyar TL, bu bir milli servet bu para bizim yani vatandaşın parası, bu yüzden vatandaşlar ilaçları akıllıca kullanmalı” dedi.

Türkiye’de yapılan “Sağlık Reformu”nun ardından, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasındaki rahatlılığın, ilaca da yansıdığını belirten Başkan Köken, reformundan önce Türkiye’de hekime gitme oranın yüzde 2,2 iken, reformun ardından bunun yüzde 8,8 seviyelerine kadar çıktığına vurgu yaptı. Sosyal güvenlik şemsiyesinin gelişmesi ile insanların daha fazla hekime giderek, daha fazla ilaç kullanmaya başladıklarını ifade eden Başkan Köken, “Türkiye’de kişi başına düşen ilaç tüketim miktarı gelişmiş ülkelerin ilaç tüketim oranının altında olmakla birlikte, son dönemlerde artan bir ivme izlemekte. Türkiye’de SGK’nın ilaca ödediği para yıllık 15 milyar TL ve bu bizim yani vatandaşın parası. Bu bedelle 76 milyon insana bu hizmet verilmekte. Bu hizmet verilirken yani hekime başvuru sayısı artarak daha fazla ilaç tüketiminin artması noktasında, alınan ilaçların kullanılıp-kullanılmadığı konusunda son dönemde Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Eczacıların birliğinin birlikte ortaklaşan yürütülen Akılcı İlaç kullanımı politikalarının vatandaşlara anlatılması konusunda bir sorumluluğu da ortaya çıktı. Afyonkarahisar Eczacılar Odası olarak bizde bu çalışamaya destek vermek anlamında kentteki kurumlarda seminer tarzında bir takım çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

“VATANDAŞLAR İLAÇ KULLANIMINDA HEKİMİNE DANIŞMALI”

Türkiye’de vatandaşların sağlık hizmetlerine rahatlıkla ulaşabildikleri için ilaçları eczanelerden büyük çoğunlukta reçete ile alabildiklerini belirten Başkan Köken Akılcı İlaç kullanımı konusunda açıklamalarına şöyle devam etti:

“Vatandaşlar ilacı para ödeyerek almak yerine, sosyal güvenlik hakkını kullanıyor ve hekimine gidiyor. Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da da antibiyotik kullanım oranı yüksek. Vatandaşlarımızın hekim kontrolünde, eczacılarına danışarak ilaç kullanımı, ilaç israfının önemli oranda önüne geçecektir.”