KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ahiliğin Türkmenlerin insanlığa sunduğu bir hayat tarzı olduğunu belirtti.

Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye 1. Yörük ve Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansına konuşmacı olarak katıldığını ifade ederek, "Ahilik Sistemi" konulu bir bildiri sunduğunu belirtti.

Türkiye'nin her yerinden Yörük Türkmen Derneği yöneticilerine Ahiliği anlattığını vurgulayan Ceylan, Ahiliğin Türkmenlerin insanlığa sunduğu dini, siyasi, kültürel, ekonomik, askeri, idari, sosyal, eğitim boyutlarıyla dünyevi ve uhrevi bir sistem olduğuna işaret etti.

Ahilik teşkilatının o zaman diliminde Anadolu'da yaşayan yerli Ermeni ve Rumların yaptığı meslekleri çırak, kalfa, usta sistemi ile Müslüman Türk halkının da öğrenmesini sağladığına vurgu yapan Ceylan, "Merkezine insanı alan, komşularını kendisinden önce düşünen, yardımlaşmayı, dayanışmayı, kardeşliği, yiğitliği, cömertliği prensip edinen ahiler insanlığa yeni bir model sunmuşlardır. Kırşehir merkez olmak üzere, Tanrı Dağlarından Tuna’ya kadar, Balkanlara kadar teşkilatlanarak Türklerin bu coğrafyalarda medeniyet kurmasını sağlamışlardır" ifadelerini kullandı.

Ceylan, Türklerin gittikleri her yerde Ahilik teşkilatı kurarak sosyal, siyasi, ekonomik, askeri ve eğitim alanında etkili olduklarına değinerek, "Böylece 'Ahi insan' tipini yetiştirmişlerdir. İnanıyoruz ki haz ve hız çağındaki insanlığın kurtuluşu da bu anlayışın yeniden hayata geçirilmesi ile mümkün olabilecektir. Ahilik, Türkmenlerin insanlığa sunduğu bir hayat tarzıdır" değerlendirmesinde bulundu.