ANKARA (AA) - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), kabin içi bagaj alanlarının daha etkin kullanılması amacıyla "el bagaj"larına standart getirmeyi planladıklarını açıkladı.

IATA, global yolcu taşımacılığının yüzde 84’ünü yapan 260 büyük havayolu şirketine kabin içi bagajların maksimum boyutunu sınırlama tavsiyesinde bulundu. IATA'nın kıdemli başkan yardımcısı Tom Windmüller, birliğin internet sitesinden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “En uygun kabin çantası boyutu için yapılacak bir düzenleme, farklı boyutlarda çantaların getirdiği sorunlara bir düzen getirecek. Mevcut durumun yolcular için sinir bozucu olabileceğini biliyoruz. Bu çalışma uyumsuzlukları azaltmaya ve yolcu deneyiminin gelişmesine katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kuruluşun çağrısına bazı büyük havayolu şirketlerinin olumlu yanıt verdiği belirtildi.

Uygulamanın hayata geçmesiyle yolcu beraberinde uçağa alınan çantalar maksimum 55 x 35 x 20 santimetre boyutlarında olacak.

Bazı çanta ve bavul üreticilerinin, söz konusu ebatlara uygun geliştirdiği ürünlerin yıl sonuna doğru perakende mağazalarında yerlerini alması bekleniyor.