KONYA (AA) - Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Osmanlı dönemine ilişkin bazı televizyon dizilerini eleştirerek, "Bugün Türkiye'deki ev hanımlarının yüzde 70'inin gözünde Hürrem Sultan, 'Hürrem cadısı' oldu. İnsan üzülüyor. Elimizde böyle hiçbir bilgi yok" dedi.

Uğurluel, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Konya İl Müdürlüğü'nce, "Benim Tarihim" adıyla düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.

Topkapı Sarayı ve mukaddes emanetler hakkında bilgi veren Uğurluel, Osmanlı tarihinin Fransız, İngiliz ve Almanlardan öğrenildiğinde düzgün bir şekilde anlaşılamayacağını dile getirdi.

Yıllar önce Türkiye'nin en ünlü yazarlarından birine Topkapı Sarayı'nı gezdirdiğini aktaran Uğurluel, "Yazarımıza kuyuyu anlattım, dedi ki, 'Ya hu, sırf bu kuyudan bir roman yazılır', 'Romanın adı ne olur hocam?' diye sordum, 'Tozuna kurban, olur' dedi. Gerçekten de ecdadımız, bu emanetleri kullanan o güzel insanların şahsında bu emanetlerin tozuna kurbandı" şeklinde konuştu.

Bazı dizilerde, saray duvarlarındaki şiirlerin aşk şiiri olarak çarpıtıldığını ifade eden Uğurluel, "Topkapı Sarayı'nın bütün duvarlarını okumuş biri olarak, hiç aşk şiiri yok. Şiir var ama bu şiirler Kaside-i Bürde yani hırka şiirleri" şeklinde konuştu.

Dizilerden ve romanlardan tarih öğrenilemeyeceğini aktaran Uğurluel, "Okuyacağız elbette. Ama romanlarda kurgu yapılıyor. Kalkıp da yapmadığı şeyleri öyle bir anlatıp, kafalarda o insanları yanlış anlatmak ayrı şey. Bugün Türkiye'deki ev hanımlarının yüzde 70'inin gözünde, Hürrem Sultan 'Hürrem cadısı' oldu. İnsan üzülüyor. Elimizde böyle hiçbir bilgi yok" ifadelerini kullandı.