4 yıl önce müslümanlığı tercih eden Finlandiyalı 3 genç ülkelerinde sünnet olmayı başaramayınca çareyi Türkiye’de sünnet olmakta aradılar.

Trabzon İmperial Hastanesi ilginç bir sünnet törenine ev sahipliği yaptı. 4 yıl önce Hristiyan olmaktan vazgeçip, Müslüman olmayı tercih eden Finlandiya vatandaşı İshak, Davut ve Mikail adlarını alan 3 genç, iş adamı Yakup Yılmaz’ın yardımıyla Trabzon’da sünnet oldu. Müslümanlığı tercih eden ve 3 bin 500 kilometre uzaklıktaki Finlandiya’dan Trabzon’a gelen 3 genç, İmperial Hastenesi Başhekimi Opr.Dr. Ömer Fatih Çelik tarafından ameliyatla sünnet edildi.

SÜNNET ÖNCESİ NAMAZ KILDILAR

Namaz kılmaya ve İslam’ın tüm gereklerini yerine getirmeye başlayan gençler, sünnet olmayı ise Finlandiya’da kanunlarına göre başaramadı. Yıllardır Helsinki’de yaşayan ve Helsinki Belediye Meclisi ile Göçmen Komisyonu üyeliği de yapan Trabzonlu iş adamı Yakup Yılmaz’a ulaşan 3 genç, sünnet olabilmek için yardım istedi. Gençlerin talebini geri çevirmeyen Yılmaz, gerekli tüm görüşmeleri yaparak gençleri Trabzon’a getirdi. Ameliyat öncesi büyük bir heyecan yaşan gençler sünnet öncesi namaz kıldılar.

İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİLER

İslamiyeti seçen 3 genç Müslüman olmalarının ardından ilk iş olarak isimlerini değiştirdiler. Romanya’dan Finlandiya’ya göç eden bir ailenin oğlu olan Mihael Antonese (Mikail) (21), Kamboçyalı ailenin oğlu olan Olavi David Tran (Davud) (20) ile Finlandiyalı Likka Rova (İshak) (21) isimlerini aldılar. Finlandiya’da Hristiyan olarak büyüyen 3 arkadaş kendi istekleriyle 4 yıl önce Müslüman olmayı tercih ettiler.

Finlandiyalı Likka Rova müslüman olmasının ardından İshak adını aldı. Müslüman olduktan sonra 4 yıl sünnet olmayı beklediğini belirterek, "Çok uzun bir süre bekledim. Sünnet olmak için. Çok heyecanlıyım. Finlandiya’da bunu yapamadık. Orada olmamız için bir nedenin olması gerekiyordu. Onun içinde yaptıramadık" dedi.

"SÜNNET BENİM İÇİN KAÇINILMAZ OLMUŞTU"

Babası Vietnamlı, annesi ise Kamboçyalı olarak Finlandiya’da dünyaya gelen Olavi David Tran (Davud), dini anlamda boşluğu düştüğü sırada Müslüman biriyle tanıştığını belirterek, "Allah’ın varlığına her zaman inandım ancak dini açıdan bir boşluğa düştüm. Bu sırada Müslüman biriyle tanıştım. Araştırmamla birlikte müslümanlığı tercih ettim. Somalili Müslüman biriyle evlendin artık sünnet benim içimde kaçınılmaz olmuştu. Finlandiya’da olamamıştım. Sünnet için Türkiye’ye geleceğimizi öğrenince sevinçten uçtuk" ifadesini kullandı.

Mikail ise sünnet oldukları için çok mutlu olduklarını belirterek, bir eksikliği giderdiklerini vurguladı.

"SÜNNET SADECE BİR OPERASYON DEĞİLDİR. DİNİ VECİBELER İÇİN DE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR"

İmperial Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Fatih Çelik ise yurt dışından ve yurt içinde zaman zaman hastaneye sünnet olmak için gelenlerin olduğunu belirterek, "Müslüman olmayan ülkelerden sünnet olmak için gelenlerin bir özelliği var. Oralarda sünnet yapmanın tıbbi bir gerekçesinin olması gerekiyor. Herkesi yapmıyorlar. Sünnet’in dini vecibelerinin yerine getirilmesi var. Sadece bir operasyon olarak düşünmeyin. Penis’in ucundan kestim attım demiyorsunuz hastaya, dini sorumluluğu var. Yeni Müslüman olan arkadaşlarımız dininin gereğini bildiği için bir Müslüman memlekete olmanın gerekliliğini düşünüyorlar. Olayın dini boyutu var. Biz bunlara çok dikkat ediyoruz. Bizim Müslüman bebeklerimizde gelse bunlara dikkat ediyoruz. İmperial hastanesi olarak bizlere zaman zaman gelenler olur. Biz onlara yardımcı olmak istiyoruz. Finlandiyalı vatandaşlar içinde bizi aradıklarında seve seve yapacağımızı söyledik. İmperial hastanesi olarak Müslümanlıklarında bir tuzumuz olur ise ne mutlu bize" ifadesini kullandı.