Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ve Ortasu köylerinin sınır hattında gerçekleştirilen bombardımanda hayatını kaybeden 34 vatandaş, olayın 3. yıl dönümünde anıldı.

Uludere’de düzenlenen anma programına, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, HDK Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP-HDP bölge il ve ilçe örgütleri, milletvekilleri, KESK, TTB başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi ve binlerce vatandaş katıldı.

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, anma töreninde yaptığı konuşmada yaşananların hesabını soramadıkları gerekçesiyle halktan özür diledi. Kürkçü, “Burada olmazsa başka bir yerde, bu davayı görecek bir divan kurduracağız. Bu dava başka divana kalmayacak, halk ile birlikte hesabını katliamcılardan soracağız" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise Kürtlere yönelik katliam yapıldığını savunarak, "Roboski katliamı Kürdistan’a yönelik, Kürt halkına yönelik bir katliamdır, ilk katliam değildi fakat son olması için mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı konuşmada tutanakları düzenleyenlerin bunları nasıl örteceklerinin hesaplarını yaptığını ileri sürdü. Demirtaş, “Tutanakları düzenlerken katliamın üstünü nasıl örteceğiz hesabıyla hareket ettiler. O dakikalarda onları da uyarmıştık. Kaderin cilvesidir ki şu dağlarda 34 Kürt çocuğunu parçaladıklarında Uludere’nin Kaymakamlık koltuğunda bir Kürt, Şırnak Valiliği koltuğunda başka bir Kürt oturuyordu. Katliamı asla örtmeyeceklerini söylüyorlardı. O dönem demişlerdi ki, ‘başkan merak etmeyin biz bütün delilleri topladık. Asla bunun üstünü örtemezler’. Aradan 3 yıl geçti. Hukuken dosyayı kapattınız, üstü örtüldü. ‘Tek bir onbaşı bile suçlu değil’ dediniz. Vicdanen dosyayı kapatabildiniz mi, ahlaken dosyayı kapatabildiniz mi? Halkın gönlündeki dosya açık" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi 34 vatandaşın defnedildiği mezarlığı ziyaret etmek üzere Roboski Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Mezarlıkta Roboskili aileler adına Veli Encü bir açıklamada bulundu. Veli Encü, "2011 yılının 28 Aralık tarihinde Kürtlerin ve bütün insanlığın unutamayacağı, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tarihe geçen Roboski katliamının 3’üncü yıl dönümündeyiz. Bölge tarihinde yapılan bir çok katliamdan bir tanesi de Roboski’dir. Bu katliamlarda binlerce kişi katledilmiş, babasız ve annesiz kalmış; binlerce anne baba da evlatlarını yitirmiştir. Bu amansız acı diye tarif ettiğimiz ve insanlığın buna sessiz kaldığı Roboski katliamının üzerinden koskoca 3 yıl geçti" ifadelerini kullandı.