Mezopotamya Hukukçular Derneği’nce, Uludere olayının yıl dönümü nedeniyle yapılan açıklamada, hükümetin Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeksizin katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmasını sağlayacak etkin bir soruşturma açılmasını sağlaması istendi.

Mezopotamya Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat tarafından Uludere olayının yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan derneğin eş başkanı avukat Serhat Eren, 28 Aralık 2011’de Uludere’deki Türkiye tarihinin en trajik olaylarından birinin yaşandığını belirterek, katliam sonrasında hükümet yetkililerinin sorumlularının ortaya çıkaracağı yönünde söz verdiklerini ancak geçen 3 yıllık süre zarfında bunun yapılmadığı gibi, olayın üstünün örtülmesi dışında hiçbir çabanın gösterilmediğini ifade etti. Eren, bunun yanı sıra katledilenlerin yakınlarının adil yargılama ve hak arama hakkının ihlal edildiğini de dile getirdi.

Katliam emrini yerine getiren askeri yetkililerin ise sorumlusu oldukları katliamın soruşturmacısı olduğunu kaydeden Eren, “Yaptıkları soruşturmada beklendiği üzere Genelkurmay Savcılığı takipsizlik kararı vermiştir. Olay Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan yaşam hakkının ağır bir ihlalidir. Bombalama eylemi Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerini ve Cenevre Sözleşmesi’nin hükümlerini açıkça ihlal eden bir eylemdir. Anayasa Mahkemesi’nden yapılmış olan başvuru sonucunda sorumluların ortaya çıkarılmasını sağlayacak etkin bir yargılama sürecinin önünü açacak bir kararın verilmesini umut ediyoruz. Hükümet Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeksizin sorumluların ortaya çıkarılması için etkin bir soruşturma açılmasını sağlamalıdır” dedi.