Uluslararası Afet Yönetimi Fuarı’nın ikinci gününde ‘Afet Yönetimi ve Mülteci Kamplarında İnovasyon ve Teknoloji Kullanımı’ konferansı düzenlendi.

ATO Congresium’da düzenlenen Uluslararası Afet Yönetimi Fuarı’nın ikinci gününde ‘Afet Yönetimi ve Mülteci Kamplarında İnovasyon ve Teknoloji Kullanımı’ konferansı gerçekleştirildi. Konferansa, Nijerya Acil Durum Yönetimi Başkanı Abbas Garba, Mozambik Ulusal Afet Yönetimi Kurumu Direktörü Ana Crisitina, Nijerya İtfaiye Merkez Başkanı İbrahim Liman Baro ve Desistek Ar-Ge Müdürü ve firmanın kurucularından Emre Ege katıldı. Arama kurtarma faaliyetlerinde insansız araçların kullanımı ile ilgili bilgi veren Ege, “Teknolojinin gelişmesi ve robotik ürünlerin ulaşımın kolaylaşması ile birlikte arama kurtarma faaliyetlerinde robotik araçlar kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin, gözlem yapmak için insansız su altı araçları, deprem anlarında iletişimin sağlanabilmesi amacıyla balonlar, hava araçları kullanılmaktadır. Deprem olaylarında göçük altında kalan insanların araştırılması için palet robotlar kullanılabilmektedir. Su altı araştırmalarında da dalgıçlara yardımcı olmak üzere su altı robotları geliştirilmiştir. Desistek robotik de SAGA su altı gözlem aracı ürününü çeşitli afet arama faaliyetlerinde kullanmak üzere geliştirmiştir. Peki, su altında arama neden önemli? Çeşitli su altı arama ihtiyaçları olabilmektedir. Bunların bazılarının kaynakları deniz kazaları, denizde özellikle kaçak mülteci taşıyan gemiler tedbirsiz olduklarından dolayı çeşitli kazalar yaşanabilmektedir. Burada özellikle denizlerde kötü hava koşullarında ceset arama gibi faaliyetlerde bu tarz robotların kullanımı oldukça önemlidir. Depremde su altında kalan binaların su altı araştırmaları için bu tarz cihazların kullanılması mümkündür” diye konuştu.

Dalgıçlar vasıtası ile su altında çeşitli arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildiğini ifade eden Ege, “Özellikle afet gibi zor durumlarda insan dalgıçların kullanılmasının çeşitli riskleri var. Afet durumunda kurtarıcı için de hayati tehdit bulunmaktadır. Bunun dışında çalışma zorlukları afetlerde arama kurtarma faaliyetleri oldukça zordur. Ya çok küçük yerlere girilmesi gerekir ya da inşatta göçük altına girilebilir, selde hiçbir güvenliği olmayan yerlere girilmesi gerekir. Bu tarz durumlarda gene insan için önemli bir risk teşkil etmektedir. Sunulan çözüm ise insansız su altı araçlarının kullanımıdır. Su altı araçları dalgıçlar için bir yer değiştirme değil, onlara yardımcı ekipmanlar olarak görülmelidir” dedi.