ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen "Uluslararası Çağlar Boyunca Frigya Sempozyumu"nda, tarih öncesinden Roma dönemine kadar Frigya'nın dili, kültürü ve coğrafyası ele alındı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr Ali Umut Türkcan, Salon 2009'da düzenlenen etkinlikle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 yıl önce başlayan girişimler sonucu Frigya için ilk defa bir uluslararası sempozyum düzenlediklerini söyledi.

Frigya'nın dünyaca ünlü uzmanlarca tartışıldığını belirten Türkcan, "Belki de Anadolu'nun aslında unutulan bir halkı, bölgesi için uzun yıllardır ilk defa gerçek bir bilimsel tartışma ortamı sağladı. Bu nedenle önemli görüyoruz. Bu sempozyumun Frigya çalışmalarına uluslararası katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Doç. Dr. Türkcan, sempozyumun verimli geçtiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki aşamalar Frigya'nın ve özellikle Yazılıkaya bölgesinin dünya kültürel mirasına geçmesi için başlatılacak çalışmalardır. Bu sempozyum bunun için bir zemin olacaktır. Burada iş öncelikle bize düşüyor. Daha sonra ise yerel ve merkezi idarenin çalışmalarıyla dünyanın en önemli kültür bölgelerinden biri olan Frigya'nın bir dünya kültürel mirası olarak paylaşılması ve kazanılmasının çok önemli olacağını düşünüyorum."

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Bilge Baştürk ise sempozyumda Türkiye ve dünyadan önemli isimlerin bir araya geldiğini vurguladı.

Baştürk, "Frigya uzmanlarını Eskişehir'de dağlık Frigya'nın merkezinde toplayıp onların Frigya bölgesinin tarih öncesinden Roma dönemine kadar olan sürecini tartışmalarını sağlamayı başardık. 8 ayrı ülkeden 50 katılımcıyla tarih öncesinden Roma dönemine kadar Frigya'nın dilini, kültürünü, seramiğini, tapınaklarını, tanrıçalarını, coğrafyasını, sınırlarını tartıştık. Oldukça başarılı bir sempozyum oldu" ifadelerini kullandı.