KONYA (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, istismar, sömürü gibi insanlık krizine yol açan sorunların çığ gibi büyümeye devam ettiğini belirterek "Kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı bizler konuştukça, sesimizi duyurdukça, bu sorunların toplum olarak üstesinden gelinebileceğine inanıyorum" dedi.

Yılmaz, Konya'da düzenlenen Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, kadının, bir toplumun yetişip büyümesinde, gelişmesinde, neslin devamlılığında ve değer aktarımında vazgeçilmez unsur olduğunu söyledi.

Kadının, gerek ailede gerek sosyal yaşam içerisinde yapıcı, toplumsal hayatı düzenleyen önemli bir faktör olduğunu belirten Yılmaz, bu noktada, toplumsal gelişim için kadının mevcut konumunu iyileştirmenin ve ona hak ettiği değeri vermenin zorunluluk olduğuna işaret etti.

Yılmaz, kadının akademiden siyasete, ekonomiden karar mekanizmalarına ve medyaya, toplumsal hayatın her alanında aktif olarak bulunmasına imkan tanımak gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bunu sağlamanın yolu da elbette kadın haklarına duyarlı bir bilince sahip olmaktan ve tüm bu alanlara toplumsal cinsiyeti içeren bakış açısını yerleştirmekten geçiyor. Tarihimiz, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ayakta kalmasında önemli aktör olan Sultan Tuğrul Bey'in eşi Altuncan Hatun'dan, taht mücadelesini sona erdiren Sultan Melikşah'ın eşi Terken Hatun'a ve öğütleri zihnimize kazınan Hayme Ana'ya kadar birçok başarılı kadının gölgesinde canlanmıştır. Tarihe yön veren kararlarıyla hatırladığımız bu kadınlar, bizim tarihi mirasımızdır. Kadınları el üstünde tutan, kadına hak ettiği değeri veren bir toplum, her zaman daha fazla gelişmeye ve yükselmeye devam edecektir."

- "Meclis'te kadın temsil oranı yüzde 4'ten yüzde 15'e yükseldi"

Yılmaz, gittikçe modernleşen ve aynı zamanda küreselleşen günümüz dünyasının, her alanda daha fazla kadın katılımına gereksinim duyduğunu ifade etti.

Kadınları adalet ve hakkaniyet çerçevesinde toplumsal hayata dahil etmenin adil bir topluma ulaşmanın ötesinde insan haklarını korumanın da temel koşulu olduğunu anlatan Yılmaz, "Kadın sorunu diyerek ötelenen ve gözardı edilen birçok mesele, zamanla tüm toplumlarda ciddi anlamda değer kaybına, bunalıma ve uzun vadede krizlere yol açabiliyor. Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, istismar, sömürü gibi insanlık krizine yol açan sorunlar çığ gibi büyümeye devam ediyor. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı bizler konuştukça, sesimizi duyurdukça, bu sorunların toplum olarak üstesinden gelinebileceğine inanıyorum" diye konuştu.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu da KEFEK’in Anayasa ile kurulan tek TBMM komisyonu olduğunu hatırlattı.

Meclis'te kadın temsil oranının 1934-2002 yılları arasında yüzde 4 iken, 2015 yılında yüzde 15'e yükseldiğini ifade eden Katırcıoğlu, kadınları ikinci planda bırakan yasal engellerin tespit edilip düzeltilmesi yönünde çalışmalara başlandığını aktardı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından KADEM Konya Temsilciliğince hazırlanan "Gelenekli Sanatlarımızda Kadın Ustalar Sergisi"nin açılışı yapıldı.

Sempozyuma, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ablası Ayşe Çalık, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, KADEM Konya Temsilcisi Kübra Solak, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.