ESKİŞEHİR (AA) - Kent Araştırmaları Enstitüsü, Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve İdeal Kent dergisi tarafından düzenlenen "Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi", yerli ve yabancı 100'ü aşkın bilim insanının katılımıyla Eskişehir'de başladı.

Enstitü Direktörü Emir Osmanoğlu, AÜ Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, yaklaşık bir yıldır hazırlandıkları kongrenin kentlerin geleceğine önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin tüm çabalara rağmen sağlıklı kentleşme konusunda ideal bir noktaya gelemediğini belirten Osmanoğlu, şöyle konuştu:

"Kent Araştırmaları Enstitüsü olarak Türkiye'nin en önemli sorunlarının kentleşmeye dayandığını düşünüyoruz. Kalkınmadan, insan haklarına kadar birçok sorun kentsel temel ve kavram seti içinde düşünülmediği takdirde ideal çözüme ulaşmanın zor olacağına inanıyoruz. Kent Araştırmaları Enstitüsü, kültürü, planlaması, mimarisi ve demokratik tutumuyla daha iyi bir kentte yaşama hayalinin peşinden koşmaktadır. Bu bağlamda araştırma, rapor ve analizler hazırlayarak topluma ve karar alım mekanizmalarına katkı sunmayı da amaçlamaktadır. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi'nin kentsel sorunların çözümüne önemli katkılar yapacağına inanıyorum."

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı da Eskişehir'in "üniversite kenti" olarak anıldığını hatırlattı.

Kongrenin, kente ve bilime önemli katkılarda bulunacağını dile getiren Kaplancıklı, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Düzenleme Kurulu adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Altunoğlu ise kongrenin amaçlarına ulaşılmasını diledi.

Açılış töreni sonrası Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Prof. Michael Goldman tarafından konferanslar verildi.

Yerli ve yabancı 100'ü aşkın bilim insanı tarafından bildirilerin sunulacağı kongre yarın sona erecek.