YOZGAT (AA) - Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) 9. Bölge Deprem Tatbikatı, 6 ilden gelen 135 sağlık personelinin katılımıyla Yozgat'ta gerçekleştirildi.

Ankara, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırşehir ve Yozgat UMKE personeline, Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü beldesi Ennes bölgesinde, afetlerde acil müdahale konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimin ardından UMKE ekipleri, Yozgat Eski Sanayi Sitesi'ndeki deprem tatbikatına katıldı. 

Tatbikatta senaryo gereği 7,2 şiddetindeki deprem sonrası binalarda meydana gelen çökmede enkaz altında kalan vatandaşlar, ekiplerce kurtarıldı. Deprem sonrası çıkan yangın da itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara bölgesine bağlı illerin UMKE ekibinin 9. Bölge UMKE kampını Yozgat'ta yaptığını söyledi.

Katılımcılara deprem enkazından yaralı kurtarma, donma gibi olaylarda yapılacak müdahale ve kurtarma teknikleri konularında uygulamalı eğitimler verildiğini aktaran Şahin, "Oluközü beldesinde kamp çalışmamız tamamlandı. Bu kamp esnasında ekiplerimiz öğrendikleri bilgileri buradaki tatbikatta uygulamalı olarak gösteriyorlar" dedi.

Ankara UMKE eğitmeni doktor Enver İnce de Türkiye'de her an oluşabilecek afet ve deprem gibi durumlar karşısında ekiplerin hazır olması için tatbikatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

İnce, "Ekiplerimizin bu tür olaylara ne kadar hazır olduğunu görmek için böyle bir çalışma yaptık. UMKE ekiplerimiz vakalara müdahale ediyor. Vakaların önceliğine göre müdahalede bulunup en yakın hastanelere sevk ediyorlar. Buradaki asıl amaç afetlere hazırlık amacıyla timlerimizin bilgi ve becerilerini artırmak" değerlendirmesinde bulundu.