KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin "eğitim" ibaresi eklenerek Mevlana Üniversitesine devriyle ilgili karara karşı yargılanmanın yenilenmesi için dava açtı.

SÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2015'te Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde paralel yapıya yönelik dava açıldığı, üniversitenin de davaya müdahil olduğu belirtildi.

Davaya müdahil olunduktan sonra, üniversite arazisi üzerine kurulan Truva Alışveriş Merkezinin Mevlana Üniversitesi'ne tahsis edilebilmesi için Selçuk Üniversitesi aleyhine 2009'da dava açıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aleyhimize sonuçlanan üst hakkı sözleşmesinin değişen şartlara uyarlanması konulu davada, davacı Ekopark tarafından pek çok hileli hareketlerle mahkemenin yanıltıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle aleyhimize sonuçlanan ve üst hakkı sözleşmesine 'eğitim' maddesini ekleyen 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararına karşı Rektörlüğümüz tarafından 3 Mart 2016'da yargılamanın yenilenmesi davası açılmıştır."

- Üniversitenin arazisinin devriyle ilgili iddialar

Konya merkezli "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 22 Mayıs 2015'te 19 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve polis başmüfettişi Anadolu Atayün'ün de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanmıştı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Paralel Devlet Yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, SÜ arazisindeki, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin Mevlana Üniversitesine devri için önceden plan yapıldığı bildirilmişti.

Araziyi tahsis etmemesi ve Mevlana Üniversitesine "hami" olmaması nedeniyle dönemin SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın operasyon düzenlenerek tutuklandığı, baskı altında tutularak tahliyesinden kısa süre sonra yerin tahsisi için dava açıldığı belirtilmişti.

Ayarlanan bilirkişiler tarafından yapılacak keşif öncesi alışveriş merkezinin zarar ettiği, atıl durumda olduğu, esnaf üzerinde sistematik baskı oluşturulduğu öne sürülen iddianamede, bu şekilde mahkemenin yanıltıldığı, sadece "turizm" amaçlı tahsis edilmesi yönündeki maddeye "eğitim" ibaresi de eklenerek, binanın söz konusu üniversiteye devredildiği kaydedilmişti.

İddianamede, gayrimenkulün eğitim amacıyla da kullanılabilmesi için dava açılmadan, Mevlana Üniversitesini kuran vakıfla 39 yıllığına kira sözleşmesi imzalandığı, dava sürecinde ise gerçeğe aykırı bilirkişilik yapıldığı öne sürülmüştü.

Kira sözleşmesi tarihinde eğitim amacıyla kullanılması mümkün olmayan gayrimenkulün belirtilen bedel, süre ve eğitim amacıyla kiralanmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu vurgulanan iddianamede, sadece turizm amacıyla kullanılabilecek araziyi eğitim amacıyla uzun süreliğine ve yüksek bedelle kiralamanın "basiretli bir tüccar" gibi hareket etme yükümlülüğüne aykırılığına işaret edilmişti.