AKSARAY (AA) - Aksaray'da, çobanların geçmişte yaptığı "tulum kebabı" yeniden Türk mutfağına kazandırıldı.

 Hasandağı ve çevresindeki köylerde çobanlar tarafından yapılan tulum kebabı, kentteki bir işletme tarafından günümüzde damak tadına önem verenlerin beğenisine sunuluyor.

Ağaçlı Turistik Tesisleri Şefi Burhan Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tulum kebabının unutulmuş bir lezzet olduğunu söyledi.

Yöresel bir yemek olan tulum kebabını yeniden Türk mutfağına kazandırdıklarına dikkati çeken Aktaş, şunları ifade etti:

"Yaklaşık 10 yıl önce bir büyüğümüz, 'farklı bir lezzete sahip tulum kebabını yapsanız nasıl olur?' dedi. Biz de bu unutulmuş lezzeti yeniden Aksaray ve Türk mutfağına kazandırmak için bir araştırma yaptık. 'Böyle bir yemek var mı?' diye 70-80 yaşındaki büyüklerimize sorduk. Onlar da bize böyle bir yemeğin olduğunu söylediler ve nasıl yapacağımızı anlattı. Geçmişte çobanlar bir kuyu kazıp içinde tulum kebabını yapıyorlarmış. Çobanlar sürünün arkasında giderken, akşam dönüşlerinde yemek hazır oluyormuş."

Tulum kebabını orijinal haliyle hazırlamak için birçok deneme yaptıklarını aktaran Aktaş, en sonunda hedeflerine ulaştıklarını ve tulumu yakmadan eti hazırladıklarını belirtti.

Aktaş, tulum kebabını hazırlamanın bir gün sürdüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir gün önceden seçtiğimiz 14-15 kiloluk erkek kuzuyu keserek, dinlendiriyoruz. Akşamdan iki kuyudaki ocakları yakarak, hazırlıyoruz. Köz haline gelen ocağa sabah odun takviyesi yapıyoruz. Dinlenmiş kuzuyu parçalayıp, tuz, kekik, kimyon ve pul biberden oluşan baharatla harmanladıktan sonra tulumun içine yerleştiriyoruz. Daha sonra tulumun ağzını dikiyoruz."

- Tulum yanmamalı

Tulumu yakmamak için ocağın özenle hazırlanması gerektiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:

"Ocağın içine önce tulumu yakmamak için közü kapatacak kadar toprak atıyoruz. Daha sonra demir tepsiye konan tulumu ocağa yerleştiriyoruz. Üzerini sac ile örtüp, kenarlardan hava almaması için toprak harçla kapatıyoruz. Sacın üzerine yeniden toprak attıktan sonra diğer kuyudaki közle örtüyoruz. Büyük bir sac ile de ocağımızı kapatıyoruz."

Aktaş, kebabın yaklaşık 5 saat ocakta kaldığını, diğer kuyuda pişen bulgur pilavı ile servis ettiklerini ifade etti.

Yöresel bir yemeği turizme kazandırdıkları için mutlu olduklarını anlatan Aktaş, “Tesisimizde müşterilerimize cuma günleri tulum kebabını sunuyoruz. Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Damak tadına önem verenler için tulum kebabı farklı bir lezzet sunuyor" diye konuştu.