ANKARA(AA) - Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı kapsamında uygulamaya sokulacak portal sayesinde tüm ilgili birimler uygulamaları takip edebilecek, iyi örnekleri paylaşabilecek ve sağlıklı istatistiki veri toplayabilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, başkanlığını yürüttüğü Uyuşturucu ile Mücadele Teknik Kurulunun haftalık toplantısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Uyuşturucu İle Mücadele Acil Eylem Planı" kapsamında üç ayrı kurul oluşturulduğunu anımsatan Çelik, 6 ayda bir toplanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığındaki "Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu"nda, koordinatör bakanlık olarak Sağlık Bakanlığı ve 7 diğer bakanlığın görev aldığını kaydetti.

Eylem planını yürütmekle görevli bakanlıkların müsteşar yardımcıları ile Kamu Diplomasi Koordinatörü'nün yer aldığı "Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu"nun, ilgili bakanlar için içerik hazırlığı yürüttüğünü ifade eden Çelik, bu bakanlıklardan genel müdür ve daire başkanlarının görev aldığı "Uyuşturucu ile Mücadele Teknik Kurulu"nun ise mutfak çalışması yaptığını belirtti.

-"Önemli bir aşamaya gelindi"

Acil Eylem Planının uygulama safhasında önemli bir aşamaya gelindiğini bildiren Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Artık illerde uygulama yaygınlaşmaya başladı ve şu anda teknik kurul olarak da il uygulamalarını takip ediyoruz. Bu aşamada geliştirilen yazılımı devreye alıyoruz ve bunun üzerinden illerdeki eylem planına yönelik uygulamaların hem sorunlarını görmek hem katkı vermek hem öğrendiklerimizi sürecin içine dahil etmek ve diğer illere de yaygınlaştırmak için teknik kurul olarak çalışmaları yakından takip ediyoruz."

Çelik, Acil Eylem Planının takip edilmesi için geliştirilen portalın devreye sokulacağını olacağını belirterek,  "Hem merkezdeki bakanlıkların hem de ildeki valiliklerin koordinasyon kurullarının, bunun üzerinden Acil Eylem Planının uygulamasını takip etmeleri, iyi uygulama örneklerini paylaşmaları ve istatistik toparlamaları amacıyla geliştirilen bir yazılım, 81 ilin iletişim paylaşımını sağlayacak" ifadesini kullandı.

Portalın pilot il Ankara'da aktif olduğunu, haziran başında 81 ile yaygınlaştırılacağını kaydeden Çelik, "Uyuşturucu ile mücadele sürüyor. Toplumda bir farkındalık var. Yani 'benim çocuğuma olmaz', 'bana bir şey olmaz' anlayışından, soruna daha duyarlı bir toplum kesimi oluştu. Basını, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile uyuşturucu konusunda tam bir mutabakat söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.