Giresun’da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle İl İnsan Hakları Kurulu tarafından etkinlik düzenlendi.

Giresun Valiliği konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Hasan Karahan, insan haklarında devlet güvencesine öyle bir örnek verdi ki buna salonda bulunan müftü bile şaşırdı. Vali Hasan Karahan, İnsan hakları ihlalleri denildiğinde kamu gücünü kullanarak yapılan ihlallerin akla geldiğini hatırlatarak, bir hocanın imanın şartının 7 olduğunu, 7’sinin de devlet olduğunu söylediğini belirterek müftülüğün bu sözü nasıl değerlendirdiği sorunca müftü Necati Oral ne söyleyeceğini şaşırıp gülmekle yetindi. Giresun İnsan Hakları Kurulu tarafından düzenlenen törende konuşan Vali Hasan Karahan şunları söyledi:

“Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın bir araya gelerek oluşturduğu kurumlar güzel hizmetler yaptığı gibi uzun ömürlü de olmaktadır. Sosyal Dayanışma Vakfı ve İnsan Hakları Kurulu’da bunlara güzel örneklerdir.Hatta müftülük bu söz ne der bilmiyorum fakat bir hocamız türkülerinde ’İmanın şartı 7’dir, 7’si de devlettir’ diyor. Devlet olmayınca işimiz olmuyor. İnsan Hakları ihlalleri denildiğinde kamu gücünü kullanarak bir kurumun yaptığı ihlaller olarak değerlendiriliyor.Oysaki sosyal hayatta gücünü insan hakları adına kullananlar varsa bu da bir ihlaldir.İnsan yaratılmışların en şereflisidir, yaratılmanın gayesidir, dünyanın anlamıdır. Bir insanın gönlünü dahi kıracak şekilde bakmayı bile değerlendirecek olursak insan hakları çok geniş bir yelpazeye yayıldığını görürüz. Elimizde bir güç varsa bu gücü başkasının aleyhinde kullanıp kullanmadığımızın bile öz eleştirisini yapmalıyız. Şimdi dahi mikrofonu elime geçirdim diye bir saat nutuk atarsak bu da bir insan hakkı ihlalidir.”

Düzenlenen törende İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Ahmet Köksal da özgür bir ortamda görev yaptıklarını belirterek kurul olarak bir yaptırım gücü olmadığını ancak kurulun hak ihlali konusunda aldığı kararların ilgili makamlarca takip edildiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi.