Tokat Belediyesi tarafından hayata geçirilen ’Kanal Tokat’ projesi kapsamında üç adet Osmanlı Kancabaşı kayığı Yeşilırmak’a indirildi.

Kanal İstanbul’a bir kardeş proje olarak gösterilen 10 milyon 540 bin liralık ’Kanal Tokat’ projesi kapsamında Yeşilırmak’ta rubber dam (şişme boru) sistemi ile su tutulmaya başladı. Proje kapsamında siparişi verilen Osmanlı Kancabaşı kayıkları Yeşilırmak’a indirildi. Haliç’te Osmanlı döneminde kullanılan kancabaşı kayıkları vatandaşların ilgisini çekmeye başlarken, kısa sürede kayıkların hizmete sunulması bekleniyor. Atatürk köprüsü ile ÇEDAŞ Köprüsü arasında kalan yaklaşık 1200 metrelik alanda vatandaşlar yeni nesil Osmanlı kayıkları ile keyif yapabilecek.

"Venedik gondolu yerine Osmanlı Kayıkları"

İstanbul’da kayıkları imal eden firma temsilcisi İrfan Demir, Yeşilırmak’ta atalarımızın kullanmış olduğu Osmanlı Kancabaşı kayıklarının yüzeceğini kaydetti. Türkiye’de bazı illerde Venedik gondolları kullanıldığını ifade eden Demir, "Birçok ilimizde atalarımızın Osmanlı kancabaşı teknelerini tercih etti. 1250 yılında yapılan Hıdırlık köprüsünün altından Osmanlı kayıkları geçecek. Henüz açılış olmadı ama vatandaşların yoğun bir ilgisi var. Deniz kenarı olmayan Tokat’ta vatandaşların hafta sonları nefes alabilmeleri aktivite için güzel bir çalışma" dedi.

"Yeni nesil Osmanlı kayıkları"

Endüstriyel ürün tasarımcısı Cem Demir ise elektrikli motor ile çalışan yeni nesil Osmanlı Kancabaşı kayıklarının çevre dostu olduğunu ifade ederek, "Osmanlı Kancabaşı kayığımız 8 metre 20 santimetre boyunda 2 metre eninde elektrikli motorla çalışan Osmanlı Kancabaş kayığı 10 yolcu kapasiteli. Diğer iki kayığımız da 7 metre 40 santim uzunluğunda o da 6 yolcu alabiliyor" diye konuştu.