Türkiye’de 25 yıldır havadan yangın söndürme görevini M-18 Dromader uçaklarla sürdüren Gökçen Havacılık bu sezon son yangın söndürme görevlerini gerçekleştiren M-18 filo uçuşlarına son verdi.

Havadan yangın söndürme uçakları olarak 25 yıldır görev yapan M-18 Dromader uçakları bu sezon son yangın söndürme görevlerini gerçekleştirerek emekliye ayrıldı.

Gökçen Havacılık Uçuş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Berkay Birol, M-18 Dromader uçaklarının bu güne kadar görevlerini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, “1985 yılından beri THK Gökçen Havacılık bünyesinde ülkemizin ormanlarını korumakla görevlendirilmiş ve bu hizmetini cumartesi günü son uçuşlarını yaparak yerine getirmişlerdir. THK Gökçen Havacılık, yeni hava araçlarımızın envantere katılmasıyla sektörde tek bir lider olarak ülkemiz ormanlarını korumaya devam edecektir. İlaçlama faaliyetleri ile başlayan bu uçaklar daha sonra yapılan tadilatlarla orman yangını söndürme görevlerinde kullanılmaya başlamış ve bu güne kadar görevlerini başarıyla yerine getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Envanter de bulunan 9 adet CL-215 uçaklarla orman yangınlarına devam edeceklerini kaydeden Birol, “Şuan da sadece servisten kaldırıldı. Uçuşları bizim tarafımızdan durduruldu. Yoksa uçakların emniyet açısından herhangi bir sıkıntısı yoktur” diye konuştu.

40 yıldır görev yapan Orman Yangın Pilotu Himmet İlemin ise, 1974 yılından bu yana uçuş yaptığını kaydederek M-18 uçaklarının 1985 yılından bu yana orman yangınında uçuş yaptığını söyledi.

Daha önceleri zirai ilaçlama da kullanılan M-18 uçaklarının 18985 yılından sonra yangın söndürme görevini yürüttüğünü ifade eden İlemin, şöyle devam etti:

“2012 yılına kadar 15 tane vardı. Bu sene de 6 tane uçakla orman yangınlarına devam ettik. 31 Ekim 2014 tarihinde işimiz bitti ve sezonu da sağ salim kapattık. Bu uçaklar ilk müdahale uçağıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında biz devriye uçuşu yaparız. Devriye uçuşu anında bir ihbar geldi. Hemen 2 dakika sonra yangına müdahale yaptık. İhbarı yapan kadın telefonu kapatıp dışarı çıkıyor ve yangının söndürülmesine şaşırıyor. Bu ormanı söndürmekle gurur duydum.”

M-18 DROMADER İLK MÜDAHALE UÇAĞI

THK Gökçen Havacılık’a ait Polonya yapımı özel M-18 Dromader uçakları Türkiye’de zirai ilaçlama olarak başladıkları görevlerine 1985 yılı itibariyle yangın söndürme uçağı olarak devam ettiriyorlardı. Türkiye’de başka emsalleri bulunmayan bu uçaklar tek pilotla uçuyor olup sarp arazilerdeki kabiliyetleri ve helikopterlerin ulaşamadığı alanlarda başarılı müdahaleleriyle Türkiye’de orman yangınlarına başarı ile müdahale ederek binlerce yangının havadan söndürülmesinde görev aldı.