Antalya’nın Kemer ilçesinde bir kömür ocağında dün akşam meydana gelen kazada yaralanan madenci Ersin Akkuş ve arkadaşları, aynı kazada hayatını kaybeden 2 işçinin cenazesinin teslimi sırasında ailenin yanında yer aldı. Ersin Akkuş, dinamiti kendilerinin patlattığını iddia etti.

Antalya’nın Kemer ilçesinde dün akşam kömür ocağında metan gazı sızıntısı sonucu yaşanan göçük sonrası mahsur kaldıkları galeride zehirlenip hayatını kaybeden 2 işçinin cenazeleri Akdeniz Üniversitesi Adli Tıp Kurumu Morgu’ndan alındı. 2 maden işçisinin cenazelerinin alımı esnasında olayda yaralanan ve Akdeniz Üniversitesinde tedavi gören arkadaşları da aileyi yalnız bırakmadı. Hayatını kaybeden arkadaşlarına vefa gösteren yaralı maden işçilerinin üzgün oldukları gözlendi. Yaralı maden işçilerinden Ersin Akkuş, "Dinamiti kendimiz yerleştirip kendimiz patlatıyorduk. Öyle emir geliyordu bize. Normalde dinamitçinin kendi patlatması gerekiyordu. Bizde öyle değildi. Biz kendimiz yapıyorduk her şeyi. Hiçbir ölçüm yapılmıyordu. Dinamit patladıktan sonra 30 dakika 1 saat sonra tekrar madene girip çalışmaya devam ediyorduk. Mühendis gelip geri gidiyordu. Mühendis bizim çalıştığımız yerlere gelmiyordu. Aşağıya geliyordu, ‘işler nasıl’ deyip gidiyordu" iddiasında bulundu.

"Maskeler çalışmadığından dolayı arkadaşlarımızı alamadık"

Arkadaşlarının patlama anından madende çalıştığını söyleyen Ersin Akkuş, "Biz de karşılarında çalışıyorduk. Benim işim bittiği için öğle yemeğine gidiyorduk. Arkadaşlarımın da az işi vardı. Ben aşağıda bekledim. Biri geldi biri gelmedi o bir şeylerle uğraşıyordu. Ben gidiyorum siz gelin dedim. Tam onlar işlerle uğraşıyorken dinamitleri bağlayıp patlatmayı yaptılar. Ondan sonra bir hava geldi. O hava da bizi sürükleyip götürdü. Göçük olunca da ben arkadaşlarımın yanına döndüm. Onların yanına zehirden gidemiyorduk. Hemen dışarıya gittim maskeleri çıkarttım ve arkadaşları çağırdım. Maskeler çalışmadığından dolayı arkadaşlarımızı alamadık saat 04.30-05.00’a kadar. Sonra bizlerde zehirlendik. Kurtaramadık arkadaşlarımızı" dedi.

"Ocak 2 sefer patlama yaptı biz içerideyken"

İçeride dinamit patlatıldığını öne süren 17 yıllık maden işçisi Akkuş, "Dinamit patlatılınca bu da grizu patlamasına neden oldu. Bir toz patlaması oldu bir de grizu patlaması oldu. Ocak 2 sefer patlama yaptı biz içerideyken. Patlama olduğu esnada 500 metre uzaklıktaydım. Gelen hava beni alıp savurdu. Kendime geldikten sonra da arkadaşlarımın yardımına dönmeye çalıştım ama maske olmadığından dolayı yardımlarına gidemedim" diye konuştu.

Kendi imkanlarıyla madenden çıktığını belirten Ersin Akkuş, "Sonra da arkadaşlarım yardım ettim ve öyle çıktım. Patlama esnasında olayda 4 kişiydik. 2 kişi orada kaldık, 2 kişi de onlara yardım etmek için biri dışarıda kaldı ben de orada bulundum. Maske olmadığından dolayı arkadaşlarımızı geç çıkardık" ifadelerini kaydetti.

"Dinamiti kendimiz patlatmamız için emir geliyordu"

Dinamiti kendileri yerleştirip kendilerinin patlattığını iddia eden yaralı madenci Ersin Akkuş, "Öyle emir geliyordu bize. Normalde dinamitçinin kendi patlatması gerekiyordu. Sadece ben deliğimi deler bırakırım. Dinamitçi de gelir dinamitleri doldurur, bağlantısını yapar sonra da mühendis gelir ölçümünü yapar oradaki ustada patlatmasını kendisi yapması gerekir. Ama bizde öyle değildi. Biz kendimiz yapıyorduk her şeyi. Hiçbir ölçüm yapılmıyordu. Dinamit patladıktan sonra 30 dakika 1 saat sonra tekrar madene girip çalışmaya devam ediyorduk. Mühendis gelip geri gidiyordu. Mühendis bizim çalıştığımız yerlere gelmiyordu. Aşağıya geliyordu, ‘işler nasıl’ deyip gidiyordu" dedi.

Patlama esnasında bin 200 metrede olduğunu ifade eden Akkuş, "Her gün aynıydı ben 18 aydır bu madende çalışıyorum ama her gün kendim yapıyordum bu işleri. Benim tedavim devam ediyor. Ben arkadaşlarımın burada olduğunu öğrendiğim için buraya geldim. Normalde doktor çıkmamıza izin vermiyordu" diye konuştu.