BRÜKSEL (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB üyesi 28 ülke ile Türkiye’yi bir araya getiren zirveye büyük önem verdiğini vurgulayan Merkel, “Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından birisi olacağını düşünüyorum. Umarım burada ileriye dönük bir adım daha atabileceğiz” dedi.

Zirvede, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde, sığınmacı akınına yol açan asıl sorunları çözmeyi ve Türkiye’deki sığınmacıların durumunu iyileştirmeyi ele alacaklarını belirten Merkel, ayrıca AB’nin dış sınırlarını daha etkili şekilde korumayı ve insan kaçakçılığıyla mücadeleyi görüşeceklerini kaydetti.

Merkel, “Umarım belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bugün bir adım daha ilerleyebileceğiz ama bunun için önümüzde zorlu müzakereler var. Sonuca ulaşmamızın birkaç saat daha süreceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Bazı AB ülkeleri tarafından alınan tek taraflı önlemleri eleştiren Merkel, sığınmacı krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması için AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çekti.

Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini bildirdi.

Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen konsey toplantısında da söylemiştik: Yasa dışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ayhan Şimşek