Zonguldak’ta 20 günlük buzağı yüz binde bir görülen hastalığa yakalandı. “Yaşamaz” denilen buzağının karın içerisindeki tıkalı olan bağırsağı göbek kordonunun çıkış yerine bağlandı.

Zonguldak’ın merkeze bağlı Karaman beldesinde ikamet eden 7 kişilik Dinçer Ailesi’nin 20 gün önce büyükbaş hayvanları doğum yaptı. Doğumun ardından annesinden süt emen buzağı, aniden rahatsızlanınca aile veteriner hekim çağırdı.

Muayeneler sonrası Özel Veteriner Tıp Merkezi’ne götürülen yavru buzağının doğuştan bağırsağının tıkalı olduğu teşhis edildi. Aile ile görüşen veteriner hekimler yavrunun ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Aile de ameliyatı kabul edince hazırlıklar başladı. Yaklaşık 4.5 saat süren ameliyatın ardından annesinin yanına getirilen yavru buzağı neşesiyle ailenin maskotu oldu. Ameliyat sürecini anlatan Veteriner Hekim Önder Alkan, “Doğumunun ardından süt emen hayvan daha sonra dışkısını yapamıyor. Dışkısını yapamadığını fark eden hayvan sahibi durumu veteriner hekime başvurmaya karar veriyor. Bizler muayene, radyografi ve diğer muayeneler sonucu hayvanın bağırsaklarının kolon kısmının anüse ve rektuma yapışık olmadığı ve doğmasal olarak atresiyani dediğimiz bir anomali şeklinde doğduğunu tespit ettik. Daha sonra hayvanı ameliyata aldık. Hayvanın karın içerisini açarak, karın içerisindeki tıkalı olan bağırsağı karın altına göbek kordonunun çıkış yerine bağladık ve hayvanımız şu an yaşıyor. Eğer ameliyatı yapmamış olsaydık hayvan dışkı yapamayacağı için ölecekti. Hayvanımızda şu an bir sıkıntı yok. Hayvanımız kliniğimizde 4.5 saatlik bir ameliyat geçirdi. Şu an sağlıklı ve annesini emebiliyor. Dışkısını yalnız göbeğin altından yapabiliyor. Bizim açtığımız suni bir yoldan yapıyor. Dışkısını normal bir kanaldan yapamıyor. Şu zamana kadar 15 gün geçti. Başarılı bir ameliyat ve bir sıkıntımız yok” dedi.

“AMELİYAT OLMASAYDI ÖLECEKTİ”

Yavruda görülen hastalığın yüz binde bir görülebilecek bir hastalık olduğunu söyleyen Önder Alkan, “Bu ameliyat olmasaydı hayvan ölecekti. Çünkü hayvanımızda sindirim sitemi oluşmamış. Bu hastalık belki yüz binde bir görülebilecek bir hastalık. Örneğin Zonguldak bölgesini ele alırsak iki yılda bir görülebilecek bir ameliyat” diye konuştu.

“SAHİBİNİN İLGİSİ DE ÖNEMLİ”

Ameliyatın bölgede ilk olduğunu ifade eden Alkan, bu tür ameliyatlarda hayvan sahiplerinin ilgisinin de önemli olduğunu vurguladı. Alkan, “Genelde bu tür doğan hayvanların hayvan sahibinin ilgisi de önemli. Hayvan sahibi eğer veteriner bir hekime başvurursa uygun ameliyat şartlarında ve ekipmanlarında yapılabilecek bir ameliyat. Biz ameliyatımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Zannediyorum bölgede ilk defa oldu ve hayvan sağlığına kavuştu” diye konuştu.

“İLK KEZ KARŞILAŞIYORUM”

Karnından açılan suni yol ile dışkısını yapan yavru buzağı, annesinin yanından ayrılmıyor. İlk kez böyle bir durumla karşılaştığını ifade eden Mehmet Dinçer, “İnek doğum yaptıktan sonra az bir zaman emdi. Ondan sonra emmeyi anasını bıraktı. Hayvan yere yattı ve bir daha da kalkamadı. Hayvanı alarak veterinere götürdüm. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum. Hayvanı veterinere götürdüğüm zaman 4 günlüktü. Şimdi rahatlıkla dışkısını yapabiliyor ve beslenebiliyor” şeklinde konuştu.