Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Tayland’da bir insanlık dramının yaşandığını ve bu ülkede Uygur Türkleri’nin Çin’e iade edilmemesi gerektiğini açıkladı.

Yavuzaslan, Türkiye’nin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ni harekete geçirerek mülteci statüsü verilmesinin uluslararası hukuk gereği yapılması gerektiğini ifade etti.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Yavuzaslan, "Uluslararası Af Örgütü, Tayland’a yönetimine müracaat ederek BM Mülteciler Komiserliği ile işbirliği yapmalarını istemiş, bunların BM Mülteciler Komitesi’ne mülteci başvurusu yapmalarına izin vermelerini ve mülteci statüsü tanınmasını talep etmiştir. Ayrıca bu mülteci Uygurların Çin’e iade edilmemesini, geri verilmesi halinde can güvenliklerinin tehlikeye uğrayabileceği uyarısında da bulunmuştur. Türkiye Dışişleri Bakanı New York’ta Tayland Dışişleri Bakanı ile konuyu görüştü. Taylandlı Bakan, Çavuşoğlu’na herhangi bir görüş bildirmedi ve kesin bir cevap vermedi. Yine daha önceki yıllarda iade edilenler en az 10-20 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldılar ve bir kısmı da idam edildiler. Müslüman Uygur Türkleri için sadece Türkiye mücadele ederken İslam ve Türk dünyasında ciddi bir çalışma yapılmadı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Çin dışında bulunan Uygur Türkleri’nin STK ve diğer lobilerinde bazı kişi ve kurumlar tarafından yanlış bilgilendirildi. Tayland’daki Uygurların mülteci sıfatı kazandırıldıktan sonra, üçüncü bir ülkenin kabul edeceği tarihe kadar BM Yüksek Komiserliği gözetiminde geçici kamplarda sağlıklı şartlarda barınma ve iadelerinin temini sağlanmalıdır, bu insani bir görevdir ve BM’de sorumluluğundadır" dedi.