İSTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, okulların açılması ile çocuklarda ortaya çıkan diş sağlığı problemleri konusunda velileri uyardı.

Özenen, yaptığı yazılı açıklamada,  okula yeni başlayan çocukların mikrop kapmaları kadar yaygın olan diş sağlığı problemlerinin önüne geçmenin ilerleyen yaşlarda sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarlarından birisi olduğunu belirtti.

Çocukların,  okul bahçelerindeki sert zemin üzerinde koşarken düşmelerinin diş travmalarında artışa neden olduğunu ifade eden Özenen, çocukların düştüğünde sadece dişinde ufak bir kırık da olabilmesinin yanı sıra tüm çenede kırık şeklinde ağır travmalar da görülebildiğini aktardı.

Özenen, travmanın şiddetine göre önce hastanelerin acil servislerine başvurulması gerektiğini vurgulayarak,  "Gereken tetkikler ve incelemeler sonrası genel sağlıkla ilgili kritik bir durum söz konusu değilse acilen bir çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Diş travmalarında eğer diş tamamen yerinden çıktıysa, öncelikle diş bulunmalı ve sütün içerisine koyularak en fazla 30 dakika içerisinde yine bir çocuk diş hekimine getirilmelidir. Eğer diş kırıldıysa kırık parça bulunmalı ve yine süt içerisinde diş hekimine getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Çocukların şekerli yiyecek ve içecekleri sık tüketmesi nedeniyle dişlerindeki çürük sayısında artış görülebildiğini anlatan Özenen, şunları kaydetti:

"Okullar açılmadan önce bir çocuk diş hekimine giderek ağız-diş sağlığının genel olarak değerlendirilmesinin sağlanması ve diş çürükleri olmasa bile çocuk diş hekimleri tarafından çeşitli koruyucu uygulamaların yapılması ve ağız sağlığı eğitiminin alınmasını velilerimize öneriyoruz. Okul çağı dönemi çocuklarda yeni sürekli azı dişleri çıkar. Bu dişler ilk çıktıkları dönemde özellikle çiğneyici yüzeylerinden çürümeye çok yatkındırlar. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin aşındırma yapmaksızın kapatılmasını sağlayan yüzey örtücüleri (fissür örtücüler) sayesinde dişlerin çürük riski önemli derecede azaltılabilir. Çocuk diş hekimleri tarafından bu koruyucu işlemin uygulanması en fazla 10 dakika gibi bir sürede tamamlanmakta olup azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin çürümesini ömür boyu koruyabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinde bu örtücülerin oradaki varlığı değerlendirilir ve gerektiğinde yenilenebilir"