KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Afrika Ekonomik ve Sosyal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Erdem, Yemen'deki olaylara ilişkin, Türkiye dahil tüm ülkelerin barış ve kardeşlik dilini öne çıkarmaları, uzun vadeli bölgesel çıkarlarını dikkate alarak çözüme odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Erdem, yaptığı açıklamada, son günlerde Yemen’de meydana gelen siyasi çatışmalar ve iç savaş üzerine bazı uluslararası güçlerin askeri müdahalesiyle ortaya çıkan Ortadoğu ve dünya ekonomisindeki siyasi ve ekonomik riskin bölge ülkelerini etkileyeceğini söyledi.

Bu riskin, hem Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede hem de entegre olduğu küresel ekonomide yansımaları olduğunu ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

"Küreselleşmenin en temel özelliği de zaten budur. Dünya ekonomisine yön veren dolar ve avronun değeri gibi ana değişkenlerde meydana gelen beklenmedik hareketler, dışa açık tüm ülkeleri anında etkilemektedir. Bu çerçeveden bakınca, savaşa dahil olan ülkeler ana petrol üreticisi ve ihracatçısı ülkelerdir. Bilhassa Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Mısır ve İran... Yıllardır savaş halinde olan Irak ve Libya ile Nijerya gibi istikrarsız ülkelerin yanı sıra ağır ambargo altındaki Rusya da dikkate alındığında, petrol üretiminin ve ihracatının büyük risk altında olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle petrol fiyatlarının belirsizliğini koruyacağı, muhtemelen de yukarı doğru bir seyir izleyebileceği anlaşılmaktadır. Bu bizim gibi petrol ithalatçısı gelişmekte olan ülkeleri de cari açık üzerinden olumsuz etkileyebilir." 

Barış yönünde güçlü adımlar atılmazsa, bölge ülkelerinin savaş harcamalarının daha da artması, bölgesel ticaretin kısıtlanması, döviz kurunun yükselmesiyle enflasyon beklentilerinin ve faiz oranlarının hedeften sapabileceğinin dikkate alınması gerektiğini bildiren Erdem, "Söz konusu etkilerin krizin uzun sürmesi durumunda bölge ve diğer ekonomileri de olumsuz etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Artan güvenlik sorununun  ekonomik maliyetleri umulmadık noktalara ulaşabilir. Onun için de Türkiye dahil tüm ülkelerin barış ve kardeşlik dilini öne çıkarmaları, uzun vadeli bölgesel çıkarlarını dikkate alarak çözüme odaklanmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.