KIRIKKALE (AA) - İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının dağıtımı için başvurular Kırıkkale'den başladı.

Vali Ali Kolat, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yeni kimlik kartlarını vermek üzere bugün ilk kayıtların alındığını söyledi.

Kırıkkale'nin proje kapsamında dana önce pilot il olarak ilan edildiğini anımsatan Kolat, "Yeni kimlikler için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Merkez Bankası çok güzel çalışmalar yaptı. Çok güzel, güvenlikli ve elektronik bir kimlik kartı ortaya çıkarıldı. Artık bunun taklidi, tahrifi, kopyalanması kesinlikle mümkün değil. Müracaatlar merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak. Sadece Kırıkkale'de oturanlar ve Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olanlar müracaat edebilecek. İnternet üzerinden ve ALO 199 aranarak da müracaat yapılabiliyor. Yeni kimlikler hafif turkuaz renginde. 7'den 70'e herkesin kaydını alıyoruz" diye konuştu.

Kırıkkale'nin tek kadın muhtarı Yuva Mahallesi muhtarı Adile İnce de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak heyecanlandığını ve sabah saat 07.30'da gelip başvurusunu yaptığını ifade etti.

Kırıkkale Valisi Kolat ve eşi İlksen Kolat'ın yanı sıra kayıtlara göre Kırıkkale'nin en yaşlı vatandaşı olan 109 yaşındaki Arzu Sınıroğlu ile yeni doğan Metehan Torlak isimli bebeğin de kimlik başvuruları alındı.

- Yeni kimlik kartları için başvurular

İlk olarak pilot il seçilen Kırıkkale'de başlayan yeni kimlik başvuruları, nüfus müdürlüklerine yapılıyor.

Başvuru için nüfus cüzdanı veya tanıtıcı kimlik belgesi ve 15 yaşından büyükler için son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf isteniyor. Kimlik kartı bedeli olarak kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira talep ediliyor.

Kimlik kartları, başvuru sırasında belirtilen adrese PTT kargo ile teslim edilecek. Başvuru sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak olan PIN şifresi, kimlik kartı teslim aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosklardan değiştirilebilecek.

Sahip olduğu fiziksel, görsel ve elektronik yüksek güvenlik özellikleri sayesinde taklit edilebilmesi neredeyse imkansız olan kimlik kartı sayesinde vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybı ve suistimallerden korunması sağlanacak.

10 yıllık kulanım ömrüne sahip olacak kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.