ANKARA (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, kurumun araç parkurunu yenilediğini söyleyerek, tüm Türkiye’de hafif tonajlı araçlarda eksikliklerin giderileceğini belirtti.  

Oktay, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlenen "101 AFAD yeni nesil orta tonajlı arama kurtarma aracı" teslim töreninde yaptığı konuşmada,  arama kurtarma eksikliklerinin biran önce tamamlanması için teknik kapasiteyi artırmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Büyükşehir yasasının çıkmasıyla AFAD'ın yeniden yapılandırıldığını anımsatan Oktay, şunları söyledi:

"Bu süreçten sonra AFAD olanakların artırılması ve yenilenmesi konusuna çok önem vermiştir. Tüm Türkiye’de hafif tonajlı araçlarda hiçbir eksiğimiz kalmayacak. 2015  yılında 56 tane daha araç temin edeceğiz. Orta tonajlı araçların, 81 ilde tamamını yeniliyoruz. Ağır tonajlı araçlarımızı da 2016 itibariyle yenilemiş olacağız."

Oktay, temin edilen araçların son teknoloji ürünü olduğunun altını çizerek, "Tüm kurum ve kuruşlarımızın bu sistemi en etkin şekilde kullanıyor olmaları çok önemli. Geliştirdiğimiz bu sistem afetlerde yardımcı bir araçtır. Önemli olan, aracı kullanan ekiplerin bilinçli olmasıdır" dedi. 

Hopa'daki sel felaketinde AFAD'ın yaptığı çalışmaları da aktaran Oktay, "Üç vatandaşımız ne yazık ki hala kayıp ve arama çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. 

Oktay, heyelanlara karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile diğer bakanlıkların da çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, afetlerle ilgili alınabilecek en önemli önlemin eğitim ve bilinçlendirme olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin afete karşı hazırlıklı hale gelmesini arzu ettiklerini belirten Oktay, "Annelere, babalara, öğretmenlere, iş yeri sahiplerine ve çalışanlarına ciddi sorumluluklar düşmektedir. Bunun içinde çok yoğun olarak eğitim faaliyetlerimiz devam etmektedir. Türkiye, bugün düne göre çok daha ileridedir. Yarın, bugüne göre çok daha ilerde olacaktır" ifadelerine yer verdi.