VAN (AA) - Van'da kadınlara yönelik geliştirilen "Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Hibe Programı" kapsamında yapılan proje başvurularının değerlendirme süreci tamamlandı. 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen program kapsamında hazırlanan ve AB Merkezi Finans ve İhale Kurumu tarafından kabul edilen projeler için Van Valiliğinde tören düzenlendi.

Törende, hibe almaya hak kazanan projelerin sahipleriyle sözleşme imzalayan Vali Aydın Nezih Doğan, bu programın bir ilk olduğunu ve AB'nin ilk kez bir ferdi muhatap almayı kabul ettiğini söyledi.

Projenin hazırlık aşamasında yeteri kadar müracaatın olmaması gibi bir endişelerinin de bulunduğunu vurgulayan Doğan, sürenin kısıtlı olması, bayram tatilinin araya girmesi ve Van'da sıkıntılı günlerin yaşanmasına rağmen yaklaşık 350 müracaatın gerçekleştiğini, bunun kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. 

Başvuru sayısının beklentilerini karşıladığına değinen Doğan, şöyle konuştu:

"Merkezi Finans ve İhale Kurumu, başvurular arasından kendi mevzuatları çerçevesinde bir değerlendirme çalışması yaptı ve 90'a yakın hanımla da sözleşme imzalama kararı aldı. Biz her zaman bir ilki gerçekleştirmek için gayret sarf ediyoruz. Tabii bu gayret sarf edenler sadece Avrupa Birliği'nde çalışan arkadaşlarımız değil. Aslında bu Van'ın sahiplenmişliği ile yapılan bir çalışma oldu. Buradaki arkadaşlarımızın birçoğu İngilizce'ye hakim değillerdi. Ancak bu sözleşmelerin İngilizce hazırlanması gerekiyordu ve bu konuda merkezi finans müdürlüğündeki arkadaşlarımız bir form geliştirdiler. Bu form doğrultusunda bizim arkadaşlarımız çeşitli noktalarda açılmış müracaat noktalarında görev alarak kadınların projelerini hazırladılar ve müracaatlarını yaptılar."

Doğan, projenin hazırlanmasındaki asıl amacın kadınların iş hayatına atılmasını sağlamak olduğuna dikkati çekerek, projesi kabul edilerek hibe almaya hak kazanan kadınlara 5 bin ile 15 bin avro arasında bir destek sunulacağını kaydetti. 

Kadınların bundan böyle kendi işlerini kuracağına işaret eden Doğan, "Arkadaşlarımız bu anlamda çok mesai harcadılar. Buradaki amaç hanımefendi arkadaşlarımızın iş hayatına atılması için yapılan ve emek harcanan çalışmalardı. Bu anlamda önemli adımlar da atıldı. Verilen hibe desteğinin önemli olacağını düşünüyorum. Tüm arkadaşlarımızın başarılı olmasını diliyorum. Önümüzdeki günlerde verilecek destek miktarını da açıklayacağız" diye konuştu. 

Hibe desteği almaya hak kazanan kadınlar da yıllardır maddi imkansızlıklar nedeniyle gerçekleştiremedikleri hayallerini, hazırladıkları projeler sayesinde uygulama imkanı bulduklarını bildirerek, kendileriyle yakından ilgilenen Vali Doğan ve proje ekibine teşekkür etti. 

Program kapsamında projeleri kabul edilen ancak sektör hakkında bilgi ve deneyimi olmayan kadınlar için mesleki eğitim de verileceği belirtildi.