Yesüken alpları İstanbul’da buluşuyor. Yabgu Nihat Yiğit’in vereceği seminere katılacak olan alplar iki gün boyunca yeni teknikler öğrenecek. Son yıllarda Türkiye’de tarihi film ve dizilerin artması sebebiyle Yesüken’in popülaritesinin artacağı düşünülüyor.

Türk Savaş Sanatı Sayokan’ın kurucusu Nihat Yiğit, unutulmaya yüz tutmuş kitap ve belgeleri karıştırarak bir ilke daha imza attı. Nihat Yiğit, Sayokan’ın ardından Türk Kılıç Sanatı Yesüken’i kurarak, meraklılarına öğretmeye devam ediyor. İlk kılıç seminerini 2011 yılında Sivas’ta yaparak Yesüken’i tanıtan Nihat Yiğit, meraklılarının artması üzerine yeniden seminer kararı aldı.

İstanbul’daki alplık okullarının gayretleriyle hazırlanan programa katılacak olan Nihat Yiğit, kılıç meraklılarına 27-28 Aralık günleri iki gün boyunca ders verecek. Bakırköy Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen program, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde bulunan salonda gerçekleştirilecek.

Yesüken’de Talay Yabgu ünvanını alan Nihat Yiğit, 2015 yılında Yesüken’in teknik, sınayçı ‘hakem’ seminerleriyle, “Yesüken Bagatur Oyunları”na hazırlık çalışmalarını tamamlayacak. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelerek organizasyona katılacak olan alplar, Türk Kılıç Sanatı Yesüken’i öğrendikten sonra kendi okullarında öğretmeye başlayabilecek. Herkese açık olan seminere vatandaşlar da izleyici olarak katılabilecek.

Nihat Yiğit ise, milletine hizmet edebilme gayreti içinde uluslararası arenalarda daha güçlü olmanın yollarını arıyor. Mesleki alanında Türk kavmine hizmet etmeye, yararlı işler yapmaya gayret etmeye çalışan biri olduğunu anlatan Yiğit, "Uluslararası alanda, savaş sanatlarına sahip başka milletlerle, Türk kavminin de rekabet içinde olması, atalarımızın yaptığı gibi, Türkün adının dünyada layık olduğu yere gelmesi amacımızdır, başka bir gayemiz yok. Ayrıca, Türk tarihindeki değerleri, kavramları tekrar yaşatmak ve güncellemek arzumuzdur."

YESÜKEN NEDİR?

Yesüken sözcüğü, Urkun (Orhun) Türkçesi olup, "yasaya bağlı, yasadan yana olan" demektir. Başka Türkçe lehçelerde aynı anlam "Yasagay, Yasuga, Yesüge" olarak ta söylenmiştir. Anlamlı bir kelime olduğu için Nihat Yiğit tarafından bu sözcük tercih edilmiştir.

Özellikle M.S. 6 yüzyıl ve öncesinde kılıç sanatıyla ilgili belgeler bulunmamaktadır. Bu sonuç, Türklerin kendisine ait kılıç sanatı olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece kayıt altına alınmamış ama göreceli olarak kılıç talimleri, kılıç kullanmayla ilgili eğitimler verilmiştir. Olmasaydı, Türklerin zaferlerle dolu bir tarihi olmazdı. Nihat Yiğit, Türk kılıç sanatı oluşturma çalışmalarında, M.S. 6.yüzyıl ve öncesi kılıç biçimini seçmiştir.