Türk Savaş Sanatı Sayokan’ın kurucusu Yabgu Nihat Yiğit tarafından 2009 yılında hayata geçirilen Türk Kılıç Sanatı Yesüken, faaliyetlerine hız kazandırmak gayesiyle seminerler düzenlemeye devam ediyor. Yesüken’in 2014 yılının son semineri İstanbul’da gerçekleştirildi. Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyü kompleksinde düzenlenen seminer, Nihat Yiğit tarafından verildi. Seminere başta İstanbul olmak üzere Sivas, Ankara ve Kırgızistan’dan gelen alplar katıldı. İki gün süren seminer katılımcılara sertifika verilmesiyle sona erdi.

Yesüken’in kendisi için ayrı bir önem taşıdığını belirten Nihat Yiğit, Safranbolu’da inşaatına başlayacakları Korgan Projesi için kılıç seminerlerine ağırlık vereceğini söyledi. 2015 yılı içerisinde alpları daha iyi yetiştirmek adına çok sayıda seminer düzenleyerek, Yesüken’i ulusal düzeye çıkarmak istediğini belirten Yiğit, hedefinde Alpar-Akçapan, Yılpagut-Kızıl Çapan ve Alpagut-Gökçin Çapan eğitim dönemlerini tamamlamak olduğunu kaydetti. Yiğit, şunları söyledi: “ 2015 yılındaki eğitim döneminde teknik eğitimin yanında sınayçı (hakem) seminerleri de düzenlenecek. Asıl hedefimiz Bagatur Oyunları hazırlık çalışması yapmak. Yani kılıç sanatımızı öğrenen alplarımızı müsabakalara hazırlamak istiyoruz. Bu sebeple bütün bunları yapabilmek açısından İstanbul seminerimiz önem taşıyor. Burada aldığımız hızla en kısa sürede 2015 yılının ilk seminerini gerçekleştireceğiz.”

Nihat Yiğit, kılıç sanatıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Mesleğim olan savaş sanatlarında Türklerin kendilerine ait savaş sanatı ve kılıç sanatı olmayışı şahsımı hep üzmüştü. Mesleki alanımda Türk kavmine hizmet etmeye, yararlı işler yapmaya gayret etmeye çalışan biriyim. Uluslararası alanda, savaş sanatlarına sahip başka milletlerle, Türk kavminin de rekabet içinde olması, atalarımızın yaptığı gibi, Türkün adının dünyada layık olduğu yere gelmesi amacımızdır, başka bir gayemiz yoktur. Ayrıca, Türk tarihindeki değerleri, kavramları tekrar yaşatmak ve güncellemek arzumuzdur."

Yesüken’in İstanbul temsilcisi Mahmut Arslan da, kılıç kullanmayı öğrenmek isteyenlerin son yıllarda arttığına dikkat çekerek, bu sebeple Türk Kılıç Sanatı Yesüken’in bu alana yeni bir soluk getireceğini söyledi.

İstanbul’da Türk Savaş Sanatı Sayokan Alplık Okulu’nda aynı zamanda Yesüken eğitimi de verdiklerini anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nihat Yiğit’in kılıç sanatımıza yeni bir hız kazandırmak istemesi açıkçası bizi sevindirdi. Çünkü Yesüken aynı zamanda bir kültürleşme hareketidir. Kültürümüze sahip çıkmak isteyenlere yeni bir fırsattır. Yani bu sanatımızla dünkü nesille bugünkü neslin buluşması yaşanacaktır. Alplar yetiştikçe ve Yesüken tanındıkça dikkatlerin üzerimize çevrileceğini bu sanatımıza da sahip çıkılacağına inanıyorum.”

Seminere katılan alpların isimleri şöyle:

Boşkur-Tigin Mahmut Arslan (İstanbul)- Boşkur-Tigin Halil Kozanoğlu (İstanbul)- Alpar Mehmet Döker (İstanbul)- Alpar Atilla Özyüksel (İstanbul)- Alpar Tuna Kolbaşı (İstanbul) - Alpar Çağrı Özkan (İstanbul)

Alpar Yılmaz Üstün (İstanbul) - Alpar Mustafa Erdem (İstanbul)

Alpar Tarık Alpgiray (İstanbul) - Alpar Kenan Turan (İstanbul)

Alpar Muhsin Özkur (Ankara) - Alpar Evren Karakaş (İstanbul)

Alpar Ramazan Atalay (İstanbul) - Alpar Urmat Kenbecekulu (Bişkek/Kırgızistan) - Alpar Ömür Zafer Yılmaz (İstanbul)

Alpar Oğuz Han Arslan (İstanbul) - Alpar A. Akif Ülger (İstanbul)